Donald Trump, schimbare de viziune față de UE: Este foarte importantă pentru SUA. O vom ajuta să fie puternică și va fi în folosul întregii lumi

Președintele american, Donald Trump, care în trecut a salutat decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană, a insistat joi asupra dorinței sale ca blocul european să rămână puternic, informează AFP, citat de Agerpres.

Foto: Captura video/ Facebook/ Donald Trump

O Europă puternică este foarte, foarte importantă pentru mine în calitate de președinte al Statelor Unite“, a susținut Donald Trump în cadrul unei conferințe de presă organziată la Casa Albă, împreună cu premierul italitan, Paolo Gentiloni.

După părerea mea mea, este foarte importantă pentru Statele Unite. Dorim asta. O vom ajuta să fie puternică și asta va fi în folosul lumii întregi“, a completat acesta.

La începutul lunii aprilie, președintele american a felicitat blocul european pentru că a reușit să facă “o treabă foarte bună” strângând rândurile după impactul hotărârii Marii Britanii de a părăsi blocul comunitar.

Afirmațiile sale vin în contradicție cu poziția pe care șeful administrației americane a avut-o în luna ianuarie.

Acesta declara în luna ianuarie că Uniunea Europeană este ”vehicul pentru Germania”, iar Marea Britanie a fost ”inteligentă” prin decizia ei de a părăsi angrenajul instituțional european. Într-un interviu acordat presei înainte de a fi instalat în funcția de lider al SUA, el a amintit că a prezis corect Brexit-ul și a continuat, arătând că în opinia sa ”mai multe țări vor ieși”.

Marea Britanie a devenit pe 29 martie primul stat UE care activează articolul 50 din Tratatul de la Lisabona ce conține clauza de retragere voluntară din UE, declanșând astfel un proces de negocieri ce este așteptat să se finalizeze în decurs de doi ani de zile.

Relațiile dintre Casa Albă și Bruxelles sunt încă tensionate. “Președintele proaspăt ales al Statelor Unite se bucură să vadă Marea Britanie ieșind din UE”, a remarcat șeful Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, aflat în Malta, țară care asigură președinția prin rotație a UE. “Dacă va continua așa, voi încuraja Ohio sau Texas să părăsească SUA”, a adăugat șeful executivului comunitar.

În luna ianuarie, Juncker i-a recomandat președintelui SUA, Donald Trump, să nu mai vorbească despre destrămarea Uniunii Europene, așa cum nici europenii nu fac presiuni pentru secesiunea statului Ohio de SUA.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.