Doua programe noi prin care Romania atrage granturi SEE si norvegiene in valoare de peste 14 mil. euro

euro moneyDoua noi programe prin care Romania va atrage granturi SEE si norvegiene, cu o valoare cumulata de peste 14 milioane de euro, au fost semnate recent de Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Cele doua programe sunt „Monitorizarea mediului si planificare si control integrat”, respectiv „Intarirea capacitatii si cooperare institutionala intre institutiile publice, autoritatile locale si regionale romanesti si norvegiene”.

Prin programul „Monitorizarea mediului si planificare si control integrat” sunt alocate Romaniei granturi in valoare de peste 8 milioane de euro. Granturile alocate prin intermediul acestui program vor fi utilizate pentru imbunatatirea respectarii legislatiei in domeniul mediului, prin proiectul predefinit „Imbunatatirea cunoasterii in domeniul amenajarii teritoriului”. Proiectul va fi implementat de Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara din Romania in cooperare cu Autoritatea norvegiana de cadastru si cu Registrul din Islanda.

In acelasi timp, prin programul „Intarirea capacitatii si cooperare institutionala intre institutiile publice, autoritatile locale si regionale romanesti si norvegiene” sunt alocate Romaniei granturi in valoare de 6 milioane de euro. Prin acest program urmeaza sa fie finantate doua proiecte predefinite. Astfel, proiectul „Intarirea capacitatii de reglementare in domeniul sigurantei nucleare si radiologice si al pregatirii si reactiei la situatii de urgenta in Romania”, promovat de Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare, in valoare de 4,2 milioane de euro, vizeaza cresterea eficientei autoritatii nationale de reglementare in domeniul nuclear prin activitati specifice de intarire a capacitatii, schimb de experienta si bune practici cu cei doi parteneri ai proiectului – Autoritatea de Protectie Impotriva Radiatiilor din Norvegia si Agentia Internationala pentru Energie Atomica. In acelasi timp, prin intermediul celui de-al doilea proiect predefinit, Agentia Nationala de Administrare Fiscala va primi granturi in valoare de peste 2,3 milioane de euro, care vor fi utilizate pentru promovarea integritatii si combaterea coruptiei in domeniile fiscal si vamal, prin intarirea capacitatii Directiei Generale de Integritate. Proiectul va fi dezvoltat si implementat in parteneriat cu Administratia Fiscala Norvegiana si Secretariatul General al Guvernului.

Proiectele predefinite sunt cele în cazul cărora beneficiarii, obiectivele și finanțarea au fost prevăzute nominal în textul Memorandumurilor de Înțelegere încheiate între statele donatoare şi autorităţile române.

Granturile SEE şi norvegiene alocate României în perioada 2009-2014 sunt în valoare de aproximativ 306 milioane de euro. Acestea vor susţine programe şi proiecte din 21 de domenii precum justiţie şi afaceri interne, protecţia mediului, cercetare, sănătate, cultură, societate civilă şi îmbunătăţirea condiţiilor sociale pentru populaţia roma. Până în prezent au fost semnate nouă din cele 21 de programe.

Pentru mai multe detalii referitoare la granturile SEE şi norvegiene, puteti accesa

www.norvegia.rowww.eeagrants.orgwww.eeagrants.ro sau www.norwaygrants.ro.

Sursa: MFE

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.