Dreptul la informare pe întreg teritoriul UE în momentul arestării este acum înscris în legislație

„Aveți dreptul la… o notă privind drepturile”. Un nou act normativ prin care se asigură dreptul la informare al învinuiților în cadrul procedurilor penale pe întreg teritoriul Uniunii Europene a fost publicat în Jurnalul Oficial – publicația oficială pentru legislația UE. „Directiva privind dreptul la informare în cadrul procedurilor penale ” a fost propusă de Comisia Europeană în iulie 2010, votată de Parlamentul European la 13 decembrie 2011 și aprobată de miniștrii de justiție din statele membre la 27 aprilie 2012. Acest act normativ garantează că oricărei persoane arestate sau care face obiectul unuimandat european de arestare în orice stat membru al UE i se pune la dispoziție o notă privind drepturile sale fundamentale în cadrul procedurilor penale. În prezent, statele membre ale UE au la dispoziție doi ani pentru a transpune noile norme în sistemele lor juridice naționale. În prezent, dreptul la această notă privind drepturile nu este disponibil decât în aproximativ o treime din statele membre: Austria, Republica Cehă, Germania, Italia, Letonia, Luxemburg, Țările de Jos, Polonia, Slovacia, Spania, Suedia și Regatul Unit (Anglia și Țara Galilor).

Dispunem în prezent de un alt pilon central al unui veritabil spațiu european de justiție.Noul act normativ privind dreptul la informare va contribui la garantarea unor procese echitabile pentru fiecare cetățean din UE.Astfel se va asigura faptul că persoanele suspectate sau învinuite de o infracțiune sunt informate în mod clar și prompt în legătură cu drepturile lor”, a declarat doamna Viviane Reding, vicepreședinte al Comisiei și comisar al UE pentru justiție. „Actul normativ va fi deosebit de util pentru milioanele de turiști și de alte persoane care călătoresc pe teritoriul UE și care pot fi implicate în proceduri penale:aceștia beneficiază în prezent de dreptul explicit de a fi informați cu privire la drepturile lor, într-o limbă pe care o înțeleg.Acest lucru va contribui la evitarea erorilor judiciare.Contez pe statele membre să transpună acest act normativ al UE cât mai repede în sistemele lor naționale – și să nu aștepte până în ultimul moment înainte de termenul fixat, astfel încât aceste dispoziții să devină o realitate palpabilă pentru 500 de milioane de cetățeni”.

Mai multe informaţii AICI.

Foto: de.wikipedia.org

Share daca ti-a placut articolul:

One Response to Dreptul la informare pe întreg teritoriul UE în momentul arestării este acum înscris în legislație

  1. Pingback: Dreptul la informare pe întreg teritoriul UE în momentul arestării este acum înscris în legislație « Centrul de Informare Europeană

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.