Solutiile miliardarului George Soros: Drumul spre iesirea din criza.

Piețele financiare ale lumii conduc lumea spre o ”a doua mare adâncire” în criză, având consecințe politice grave. Autoritățile, în special în Europa, au pierdut controlul asupra situației. Aceștia trebuie să și-l recâștige, și asta urgent., consideră George Soros,  în analiza sa, publicata de socialeurope.eu.

Potrivit acestuia, sunt necesare trei măsuri îndrăznețe. În primul rând, guvernele din zona euro trebuie să convină asupra unui nou tratat pentru crearea unui fond monetar comun pentru întreaga zonă euro. În același timp, marile bănci trebuie să fie puse sub conducerea Băncii Centrale Europene. Iar în al treilea rând, BCE ar trebui săpermită unor țări precum Italia și Spania să își poată refinanața datoriile cu costuri cât mai scăzute.

Acești pași ar trebui să calmeze piața și să îi dea Europei timp pentru a-și dezvolta o strategie de creștere fără de care problema datoriei nu poate fi rezolvată. Într-adevăr, importanța dezvoltării unei strategii de creștere nu poate fi exagerată, deoarece raportul dintre datorie si PIB-ul anual crește și scade în funcție de rata de creștere economică.

Doarece un tratat al zonei euro este departe de a fi încheiat, statele membre trebuie să facă apel la autoritatea financiară deja existentă, BCE, pentru a umple ”golul”. În forma sa actuală, Fondul European de Stabilizare Financiară, este doar o sursă de fonduri; modalitatea în care acestea sunt cheltuite le revine statelor membre. Pornirea unei cooperări între FESJ și BCE va avea nevoie de o autorizație din partea Parlamentului Federal al Germaniei și, cel mai probabil, de celelalte parlamente ale membrilor zonei euro.

Sarcina ce revine în mod imediat este accea de a ridica garanțiile necesare împotriva răspândirii unor situații precum cea a Greciei.

Pentru a îndeplini aceste sarcini, FESF ar putea fi folosit cu scopul de a recapitaliza băncile, sau de a garanta pentru acestea. Băncile ar trebui să fie de acord cu FESF și să respecte instrucțiunile date de către BCE, atât timp cât garanțiile sunt în vigoare. Băncile care ar refuza, nu ar fi garantate.

BCE le-ar putea instrui pe acestea să-și mențină nivelul creditelor și portofoliile de credite, concomitent cu monitorizarea de îndeaproape a riscurilor la care se expun pe cont propriu.

”Eu cred că acești pași ar aduce finalul acestei faze acute a crizei din zona euro, prin orientarea către două surse principale (băncile slăbite și guvernări vulnerabile) și prin asigurarea piețelor că o soluție pe termen lung nu se află departe”, declară George Soros pe site-ul social-europe.eu.

Acțiunile descrise mai sus nu necesită sau nu implică o creștere a dimensiunii FESF, ci doar suna mai radicale deoarce pun băncile sub control european.

Puteti citi aici întreaga analiză a lui George Solos.

Sursa foto: dreamstime.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *