Duminica au loc alegerile parlamentare in Rusia. Sondajele preconizeaza o scadere pentru partidul lui Putin, care detine majoritatea

Rusia se pregateste sambata pentru a vota un nou parlament duminica, intr-un peisaj politic inchis de peste un deceniu, dupa o campanie dominata de partidul aflat la putere – Rusia Unita a lui Vladimir Putin – si marcata de presiuni fara precedenta, noteaza AFP, potrivit Hotnews

Rusia Unita, avandu-l in frunte pe seful statului, Dmitri Medvedev, este partidul favorit al acestor alegeri, desi scrutinul ar putea sa indice anumite semne ale unei eroziuni ale puterii reprezentate de fostul agent KGB.

  • Duma de Stat este camera inferioara a Adunarii Federale a Rusiei. In Duma sunt alesi pentru un mandat de patru ani 450 de deputati. Camera superioara este Sovietul Federatiei Ruse. Spre deosebire de deputatii Dumei de Stat si ai legislativelor regionale, senatorii Sovietului Federatiei sunt alesi in mod indirect de politicienii provinciali.
  • In prezent, partidul lui Putin, Rusia Unita, detine majoritatea, cu 315 locuri. Un sondaj de saptamana trecuta arata ca in urma alegerilor de duminica, acesta ar putea pierde din locuri si sa obtina doar 252-3.
  • Celelalte partide: Partidul Comunist detine 57 de locuri; Partidul Liberal Democratic – 40; Rusia Dreapta – 38.

Toate manifestatiile electorale sunt interzise sambata – “ziua linistii electorale”. Vineri, Dmitri Medvedev a facut un apel vineri la cei 110 milioane de alegatori rusi sa faca “alegerea buna” in desemnarea celor 450 de deputati din Duma de Stat (camera inferioara).

“Impreuna, sunt sigur ca putem face din Rusia o tara cu adevarat moderna, foarte dezvoltate si agreabila pentru a trai, trebuie facute alegerea buna pe 4 decembrie”, a declarat Medvedev in cadrul undei adresari catre natiune, subliniind faptul ca tara nu are nevoie de un parlament “destramat de contradictii”.

La randul sau, Putin a cerut alegatorilor sa ignore apelurile facute de opozitia radicala de a boicota scrutinul.

Sursa articol: hotnews.ro

Sura foto: danutm.wordpress.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *