DW: România şi riscul expulzării

Traian Băsescu ar fi vrut crearea Statelor Unite ale Europei. Dar acţiunile adversarilor săi ar putea ajunge să scoată România din aceste “State”, scrie Deutsche Welle.

În faţa masivului tir de baraj generat în occident de intempestiva scoatere din funcţiune, de către USL şi aliaţii ei, a statului de drept, Victor Ponta a dat înapoi şi a promis marea cu sarea. În România se vor rectifica urgent greşelile făcute, a promis el la Bruxelles, făgăduind totodată, în faţa liderilor occidentali, altfel decât oamenii săi de la Bucureşti, că se vor respecta cu stricteţe deciziile Curţii Constituţionale.

În timp ce Şefii Comisiei Europene şi al Consiliului European îl avertizau pe Victor Ponta, ambasadorul României era convocat la cancelariatul federal de la Berlin. În faţa reprezentantului Bucureştilor, Angela Merkel şi guvernul ei şi-au exprimat odată în plus „puternica îngrijorare” în legătură cu restrângerea prerogativelor Curţii Constituţionale româneşti. Şi cu manipularea Monitorului Oficial.

Convocarea unui ambasador reprezintă un instrument de exprimare a alertei, care vorbeşte un grai clar şi puternic. Nu e de mirare că ministrul de externe, Marga, a încercat s-o scalde, la Bucureşti afirmându-se că la Berlin ar fi fost vorba de o întâlnire de rutină.

Or, credibilitatea serviciului de presă al guvernului german nu lasă de regulă prea mult de dorit. Exactitatea nemţească e, oricum, proverbială. Dacă afirmă că s-a produs o convocare, iar marile ziare germane preiau ca atare acest comunicat, punându-şi la bătaie reputaţia şi prestigiul, nu există nici un motiv să se pună la îndoială formularea sa.

În schimb, e bine ştiut faptul că Andrei Marga are o adecvare problematică la adevăr. Într-o scrisoare adresată omologilor săi occidentali înainte de plecarea lui Victor Ponta la Bruxelles, şeful diplomaţiei române semnase un text în care, potrivit prestigiosului cotidian Frankfurt Allgemeine Zeitung, Marga „amalgamase” nu doar „propaganda de partid”, ci şi „semi-adevărurile cu minciunile”.

Astfel, actualul ministru de externe pretinsese că USL nu ar fi avut niciodată intenţia de a-i schimba pe judecătorii Curţii Constituţionale. Or, devansând această aserţiune aflată în răspăr flagrant faţă de realitate, Crin Antonescu, omul care avea apoi să-l înlocuiască interimar pe Traian Băsescu afirmase la 2 iulie că, dimpotrivă, miza era, culmea, „intrarea în normalitate a Curţii Constituţionale”.

În antologica sa declaraţie, Antonescu a spus textual că „miza principală, sub o formă sau alta, este… mai explicit, ….schimbarea componenţei acestei Curţi. Presupun, pe scurt, că parlamentul …are dreptul să-i revoce. (…) Eu, Crin Antonescu, consider că în actuala componenţă Curtea Constituţională este o ruşine”.

Ruşinea acestei declaraţii n-o va putea şterge nimic din bilanţul ex-liderului PNL. Fiindcă afirmaţia lui precum şi vizita la Bruxelles, la Consiliul European, a premierului Ponta, efectuată în dispreţ făţiş, odată în plus, faţă de sentinţa Curţii Constituţionale ce-i dădea dreptate preşedintelui Traian Băsescu reprezintă probele irefutabile, condamnând fără drept de apel USL. (…)

Avertismentele UE sunt cât se poate de binevenite. Dar e greu de crezut că vor fi suficiente. Dimpotrivă, modul în care unii responsabili au continuat şi după promisiunile lui Ponta de la Bruxelles să trateze derularea referendumului şi a campaniei electorale după cum li se pare mai convenabil e de natură să reaprindă focul îngrijorării.

Or, dată fiind această situaţie, România se găseşte în mare pericol pe plan european. În chestiune nu e doar amânarea accesului la Schengen ori intrarea în vigoare a articolului 7 al Tratatului European, care stipulează ridicarea dreptului de vot al unui stat care încalcă flagrant normele şi valorile europene.

E vorba de faptul că România sporeşte masiv problemele politice de la periferia Uniunii Europene, adăugând noi şi serioase dureri de cap celor iscate Bătrânului Continent de ungurii, grecii şi slovacii din interior şi de ucrainenii situaţi la răsărit de graniţele comunitare.

Articolul integral  AICI.

Sursa: DW.de
Foto:  civitaspoliticsblog.wordpress.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *