E. Venizelos: piețele știu că restructurarea datoriei Greciei este „profitabilă”

Evangelos Venizelos, ministrul de Finanțe al Greciei și noul lider al PASOK (partidul socialis pan-hellenic), unul dintre cele două principale partide politice din Grecia, este încrezător că țara sa va putea asigura o „participare universală” a investitorilor în cadrul schimbului de obligațiuni suverane, cea mai mare restructurare de datorie suverană din istorie, după ce termenul limită a fost amânat până pe 23 martie.

Piețele știu foarte bine că această ofertă este unică, este o ofertă foarte bună și profitabilă. Aceasta este o propunere extrem de constructivă, nu doar din partea Greciei dar și din partea așa-zisului sector oficial”, a declarat Venizelos pentru CNBC, potrivit Adevarul.ro.

Venizelos a dezvăluit faptul că rata de participare a atins 95,7% după ce guvernul său a activat așa-zisele „clauze de acțiune colectivă”, clauze care au forțat mulți investitori să participe în acest schimb. Cu toate că activarea acestor clauze a cauzat ISDA (International Association of Swaps and Derivatives) să declare un „eveniment de credite” pentru Grecia, un alt fel de a spune că țara se află în  faliment tehnic, Venizelos consideră că acest lucru nu este îngrijorător.

„Evenimentul de credite și utilizarea CDS-urilor este un lucru intern. Este un subiect de negociere între bănci și instituțiile financiare. Nu ne afectează deloc economia reală”, a declarat Venizelos.

Respingând orice speculație că țara sa va mai avea nevoie de un al treiea fond de urgență pentru a ieși din criză, Venizelos a declarat că încheierea cu succes a schimbului de obligațiuni va oferi țării sale „un argument complet” despre sustenabilitatea datoriei suverane a Greciei. „Acum vom putea convinge piețele”, a declarat acesta.

Sursa articol: Adevarul.ro
Sursa foto: historum.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *