Securizarea frontierelor romanesti-intarziata cu luni de zile

polfrontProgramul de securizare a frontierelor Romaniei a ramas in urma cu cateva luni. A aflat si Presedintele Basescu, joi, 12 martie 2009, in sedinta CSAT. De aproape un an am scris, in ziarul Gandul, ca EADS nu isi face treaba si toaca zeci de milioane de euro pe nimic. Iar in 2011 ar trebui sa intram in Schengen. Iar fara frontiere externe sigure-2070 km de securizat, nici vorba sa pupam aderare. Decat daca, poate, continuam sa aruncam alte zeci de milioane de euro cerute in plus de EADS.

Iata dezvaluirile pe care le-am publicat si reactiile Ministerului de Interne, cel care raspunde de implementarea contractului cu EADS: http://www.gandul.info/actualitatea/contractul-eads-trecut-la-secret-de-serviciu-cu-tot-cu-intarzieri.html?3927;2911888

Preşedintele Traian Băsescu a spus, joi, că EADS a întârziat în implementarea Sistemului Integrat de Securitate a Frontierelor şi a solicitat o creşterea preţului, decizia CSAT fiind aceea de a relua dicuţiile cu furnizorul astfel încât termenul de intrare în spaţiul Schengen să nu fie periclitat.

Şeful statului a arătat că, unul dintre subiectele discutate joi în CSAT a fost contractul pe care România îl are cu EADS, constatându-se că furnizorul a întârziat câteva luni în procesul de implementare a Sistemului Integrat de Securitate a Frontierelor, solicitând şi o creştere a preţului pentru echipamentele necesare securizării fruntierelor.
“S-a constatat o întârziere de câteva luni a procesului de impelmentare a Sistemului Integrat de Securitate al Frontierei şi, de asemenea, se constată o solicitare de creştere a preţului”, a spus Băsescu la finalul şedinţei CSAT. Preşedintele a precizat că problema legată de cerinţele EADS în legătură cu preţul echipamentelor este apanajul Guvernului, dar că minsitrul de interne a dorit să semnaleze acest aspect în cadrul CSAT.

În ceea ce priveşte acest subiect, CSAT a stabilit că trebuie reluate discuţiile cu furnizorul de echipamente în aşa fel încât termenul de intrare a României în spaţiul Schengen să nu fie periclitat, anul 2011 rămânând termenul pnă la care România îşi termină prima etapă a programului de realizare a Sistemului Integrat de Securitate a Frontierelor.

sursa-Newsin

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *