Economia a mers bine, românii au dus-o prost

În ultimii patru ani, deficitele au fost reduse, PIB-ul a crescut cu 1,5 miliarde de euro, dar populaţia a suportat toate greutăţile crizei, scrie Adevarul în pagina sa electronică.

Trăgând linie, putem spune că economia românească a crescut doar văzută de departe. Statisticile macroeconomice arată destul de bine având în vedere că în aceşti ani am traversat una dintre cele mai profunde crize din istorie.

Deficitul comercial – adică decalajul dintre importurile prea mari şi exporturile prea mici – a scăzut puternic, la fel şi cel al balanţei de plăţi (intrări/ieşiri de capitaluri), iar Produsul Intern Brut a crescut per ansamblu cu 1,5 miliarde de euro.

Văzută de aproape însă, economia românească – aceea pe care o „practică” fiecare familie în parte – arată azi mult mai rău decât în 2008: în timp ce salariile au crescut cu 8%, preţurile au avansat cu 18%, ceea ce înseamnă o scădere cu 10% a puterii de cumpărare.

În acelaşi timp, şomajul a urcat de la 5,8% la 7,2%, iar pensia medie s-a menţinut la un nivel care nu poate asigura oamenilor de vârsta a treia un trai decent.

Sursa: Adevarul.ro
Foto:  earnfunds.net

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *