Economia Franţei, afectată de contracţia din sectorul privat

Economia franceză a început cel de-al doilea trimestru al acestui an într-o notă negativă, afectată de scăderea activităţii din servicii şi de cea mai abruptă contracţie din sectorul privat înregistrată în ultimele şase luni, scrie Mediafax.

Indicele activităţii din sectorul serviciilor şi industria manufacturieră, calculat de Markit şi CDAF în urma unui sondaj amplu în rândul firmelor şi companiilor, a scăzut în aprilie la 46,8, cel mai redus nivel din octombrie, faţă de 48,7 în martie, transmite Reuters. Un rezultat sub 50 indică contracţia activităţii din mediul de afaceri.

Managerii intervievaţi în cadrul sondajului au arătat că consumatorii par să amâne cumpărăturile şi comenzile până la încheierea alegerilor prezidenţiale. Primul tur de scrutin a avut loc duminică, iar câştigătorii Francois Hollande şi Nicolas Sarkozy se vor înfrunta în cel de-al doilea tur, programat pentru 6 mai.

Rezultatele sondajului sunt mai proaste decât la începutul primului trimestru, când majoritatea analiştilor consideră că economia franceză s-a contractat.

În acestă situaţie, economia franceză ar putea scădea şi în trimestrul al doilea, intrând în recesiune tehnică, evoluţie care ar creşte semnificativ presiunile pentru câştigătorul alegerilor din 6 mai.

Guvernul actual s-a angajat să reducă deficitul bugetar de la 5,2% din PIB la 3% din PIB până la finele anului viitor, însă obiectivul ar putea fi greu de atins în contextul creşterii economice sub estimări.

Sursa: Mediafax.ro
Foto:  democraciapolitica.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *