Economia Portugaliei s-a contractat in 2011 cu 1,5%

 Recesiunea s-a adancit in Portugalia , economia contractandu-se cu 1,5% in 2011 si cu 1,3% in al patrulea trimestru din anul precedent fata de trimestrul al treilea 2011, potrivit datelor preliminare publicate marti de catre Institutul National de Statistica portughez preluate de HotNews.ro. Datele arata mai bine decat se asteptau oficialii Guvernului si ai Bancii Centrale, acestia mizand pe o scadere cu 1,6%. Scaderea s-a datorat consumului gospodariilor, in cadere abrupta.

Portugalia a beneficiat de o asistenta financiara internationala de 78 de miliarde de euro acordata in mai 2011, in schimbul careia s-a angajat la aplicarea unui  plan de reforma marcat de masuri stricte de austeritate, bazat pe cresteri de impozite si taxe, reduceri ale pretatiilor sociale si o fexibilizare a pietei muncii.

Costul finantarii Portugaliei a crescut substantial in urma cu doua saptamani, pe fondul temerilor ca aceasta tara va avea nevoie de un nou plan de salvare sau de o reducere a datoriilor, potrivit Financial Times.
“Investitorii sunt ingrijorati ca, in cazul unei intrari dezordonate in incapacitate de plata a Greciei sau a unei restructurari fortate a datoriilor, Portugalia va fi urmatoarea tara vizata”, se arata intr-o nota a Bank of America Merrill Lynch.

Sursa articol: Hotnews.ro
Sursa foto: portuguesecitizenship.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *