Economia Romaniei, devorata de vie de politicieni inca o luna, cu voie de la Curtea Constitutionala

Referendumul pentru demiterea Presedintelui inca se joaca. Decizia Curtii Constitutionale, care amana decizia finala pana pe 12 septembrie, prelungeste criza politica si mai grav, criza economica. Abia a transmis avertismentul sau Mugur Isarescu, cel care cerea detensionarea situatiei politice, pentru a ajuta economia, iar Curtea Constitutionala amana cu mai bine de o luna deznodamantul.

Romania ramane incremenita ca la fotografie, in timp ce politicienii devoreaza de vie economia sa. Totul pentru putere, pentru victoria cu orice pret. Sa vedem acum cursul de schimb, dupa ce BNR a tocat deja peste 800 de milioane de euro in iulie, pentru a tine lucrurile sub control. Sa vedem ce fac investitorii, atatia cati au mai ramas…

Factura Referendumului este mult mai mare de cele 20 de milioane de euro tocate pentru organizare. “Analiza Adevarul” ridica pretul la cateva miliarde de euro, in care intra cresterea preturilor, a ratelor, a costurilor imprumuturilor. Ea se va umfla cu fiecare zi in plus de incertitudine politica. Apelul europenilor a fost la unison, opriti-va si intoarceti-va la dialog si economie. Lucian Croitoru a publicat o analiza in care explica influentele nefaste ale politicii asupra economiei. Avertismentele curg, Romania se scufunda rapid. Poate si pentru ca cei care depind de stat-bugetari, pensionari, categorii defavorizate, au decis sa isi asume o optiune favorabila celor care promit si dau mai mult de la buget. Dupa masurile nepopulare de austeritate luate de dreapta, stanga revine spectaculos, purtatata pe bratele poporului care vrea o bucata de pizza mai mare.

Imaginati-va bugetul de stat ca pe pe pizza, preparata din ingrediente furnizate de cei care platesc taxe si impozite, Cum criza a afectat compozitia pizzei, statul a micsorat portiile, iar votantii afectati au simtit nevoie sa reactioneze. Multi au votat la referendum, poate, mai degraba cu gandul la felia lor devenita mai mica, decat la Basescu. Acum din cauza crizei politice, acestia vor risca sa aiba o felie si mai mica, sau o felie platita mai scump. De cine?

Dan Carbunaru

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *