Economia Romaniei fata de cea a tarilor din Europa de Est

Bilanţul performanţelor economice ale României şi cele ale statelor vecine membre ale Uniunii Europene (UE) scoate în evidenţă viteza cu care economia românească, a treia ca mărime din Europa Centrală şi de Est, şi-a revenit după recesiunea de 1,3% din 2010, scrie ZF.ro

În al treilea trimestru Produsul Intern Brut al României a crescut cu 4,4% în raport cu perioada similară a anului anterior, ritm mai mare chiar decât cel al Poloniei, singurul stat din UE care a evitat recesiunea în timpul crizei economice mondiale, şi cel mai rapid dintre cele ale statelor vecine.

La capitolul exporturi, creşterea României este substanţială, de 25% în primele nouă luni ale anului trecut, avansul fiind mai mic doar decât cel al Bulgariei. Este de ramarcat însă că în funcţie de valoare, expor­turile româneşti sunt mai mici decât, de exemplu, cele ale Ungariei, stat cu o populaţie de două ori mai redusă decât cea a României.

La inflaţie, România se situează la un nivel mediu, cu mult sub cel din Ungaria şi Polonia, dar cu mult mai mare decât cea din Bulgaria, în luna noiembrie.

La salariul minim pe economie, Polonia se detaşează clar de statele vecine, cu un nivel de 358 de euro. România şi Bulgaria, de altfel cele mai sărace state din UE, sunt pe ultimele locuri.

Analiza completa a ZF.ro poate fi accesata aici.

Sursa articol: ZF.ro

Sursa foto: akosgis.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *