Anul 2014, un an incalcit si solicitant

adrian marius dobre AMDLa fiecare inceput de an incercam sa facem previziuni pentru perioada ce va urma. Unele se intampla, altele nu. Totusi, daca analizam faptele (vorba faimosului Sherlock Holmes) putem cel putin sa tragem o concluzie sigura – Anul 2014 va fi un an foarte solicitant.

In primul rand, daca ne uitam in curtea proprie stim ca urmeaza doua sesiuni electorale foarte importante. Putem spune ca in acest an Romania isi va aseza drumul pentru o lunga perioada. Confuzia pluteste inca in tandem cu ceata de afara. Va fi interesant de vazut daca romanii isi vor gasi puterea de a se orienta catre un proiect major pentru Romania. Este pana la urma un an istoric si merita o atentie deosebita.

Uniunea Europeana stagneaza

Europa nu trece prin cele mai bune momente ale sale. Chiar daca prin renuntarea la politica de austeritate si prin depasirea erei datoriilor suverane lucrurile s-au mai asezat un pic, pericolul inca se afla in casa. De asemenea, vor avea loc alegeri europarlamentare si se vor reseta functiile majore ale constructului european. Politic, va fi un an de stagnare, iar economic, conform statisticilor actuale se pare ca se merge tot pe stagnare. Cu toate ca riscul sistemic a fost redus substantial, cresterea economica se va lasa asteptata. Este in continuare nevoie de o intensificare a cererii pentru a stimula cresterea economica, de o relaxare a austeritatii, de o stimulare a creditarii, in special pentru IMM-uri.

In final, cresterea economica pe 2014 din Europa, din zona euro, va ramane insuficienta pentru a reduce nivelul ridicat al somajului. Tema somajului, cu precadere cel din randul tinerilor, va cadea prada polemicii campaniei electorale si cu greu liderii europeni se vor mobiliza sa construiasca ceva intr-un an al schimbarilor majore de leadership. Promisiuni vor exista cu siguranta!

Provocarea adusa Europei este majora – guvernele trebuie sa recastige cetatenii, trebuie sa mentina minima incredere a pietelor in procesul de reforma si trebuie gasit consensul si sustinerea pentru o avansare mai rapida catre o uniune politica si economica mai profunda. Poate se vor realiza o parte dintre acestea si astfel sa se elimine posibilitatea reaparitiei crizei.

Statele Unite isi poate consolida economia

Statele Unite ale Americii pare sa isi mai revina in 2014 datorita cresterii de pe pietele emergente, a costurilor mici ale gazelor de sist. Potentialul cresterii pe termen lung ramane incert cu atat mai mult cu cat frana guvernametala inca va limita investitiile in sectorul public. Strategia presedintelui Obama de a consolida clasa de mijloc are potential de a sustine si creste productivitatea, ceea ce va consolida economia americana alaturi de dependenta tot mai redusa de banci si promovarea responsabilitatii acestora. La acestea se adauga si redresarea sectorului imobiliar daca rata somajului va scadea si astfel va creste increderea si veniturile cumparatorilor.

China adopta o strategie indrazneata

China traverseaza si ea un an plin de incercari, de schimbari. La sfarsitul lunii noiembrie, in cadrul Plenarei a treia a Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez a fost elaborat un cadru politic indraznet pentru a obtine o crestere mai sustenabila. Ceea ce a determinat China sa adopte o astfel de abordare este tocmai faptul ca a ramas fara „combustibil” iar cresterea sa economica de 7% era in pericol de colaps. Astfel ca s-a acordat o atentie deosebita extinderii Chinei in exterior, cu precadere in Europa, precum si consolidarii sistemului fiscal, ajutand autoritatile locale sa nu se mai bazeze pe credite bancare pentru finantarea nevoilor pentru cheltuieli de baza.

In contextul in care in 2014 economia globala pare sa mearga pe un model post-criza, ceea ce poate insemna cresteri relativ mari in economiile in curs de dezvoltare, o crestere lenta sau chiar stagnare in Europa si o crestere modesta dar existenta in SUA, China isi intareste pozitiile in interiorul sau, dar si la exterior. Ramane in continuare o forta puternica cu un ritm ce nu poate fi neglijat.

Statele emergente experimenteaza un an plin de incercari

Statele emergente in frunte cu tarile Americii Latine vor experimenta un an plin de incercari. Intrarile abundente de capital vor trebui gestionate mai bine, este necesara o ajustare a ratelor cresterii consumului, investitiilor si in special a cheltuielilor publice. Anul 2014 poarta din prisma oricarui stat sau regiune am privi, amprenta cresterii productivitatii in asa fel incat sa se poata asigura o crestere sustenabila.

Aplicarea unor masuri de corectie in cadrul economiilor emergente este posibil sa le incetineasca cresterea pe 2014, dar ele vor reveni la o crestere mai mare pe termen lung.

Tarile africane se mentin pe acelasi trend si reusita anului 2014 pentru ele va depinde, bineinteles, de pretul resurselor naturale.

Federatia Rusa si tabla de sah

Federatia Rusa va fi prinsa in continuare de ambitia sa de consolidare pe scena internationala. Cu siguranta  ca aspectul economic este important, dar acesta este tratat ca un instrument in atingerea obiectivului „Putinist” de afirmare a Rusiei ca mare putere. Ultimele mutari pe tabla de sah de la finalul anului 2013 au dezvaluit un joc puternic lansat de Federatia Rusa, care, asa cum ne-a obisnuit, acumuleaza puncte in favoarea strategiei sale. In 2014 va muta cateva piese, poate nu la fel de concrete ca in 2013.

Orientul Mijlociu nu ne mai surprinde pentru ca el este mereu surprinzator!

Un eveniment notabil ce poate influenta politica internationala din regiune este reprezentat de alegerile prezidentiale din Turcia ce vor avea loc in luna august, asezonate cu alegerile locale si provinciale din luna martie. Actualul prim-ministru si-a anuntat candidatura pentru cursa prezidentiala, cu toate ca functia de presedinte are un rol mai degraba ceremonial, iar Constitutia nu a fost inca schimbata in favoarea acestuia.

Fiecare an are etapele sale, vine cu multe evenimente si multe schimbari de situatii, dar intr-o perspectiva mai larga acestia construiesc o realitate ce sta la baza unui viitor decis astazi. Toate acestea merita o atentie mai mare. Romania trebuie sa se ancoreze mai bine in realitate, la fel cum si fiecare dintre noi trebuie sa depunem eforturi in acest sens. Anul 2014 este o misiune grea, dar in final ar putea fi un castig. Vom vedea!

 

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.