De Ziua Europei

Gratian MihailescuAzi e ziua Europei. Cata lume mai stie asta ? Putina, zic eu, comparativ cu anul 2006-2007 cand toata lumea vedea in Europa, salvarea absoluta. In conceptia poporului, Europa era lapte si miere si odata ajunsi acolo ne puneam si noi la masa bucatelor. Dupa 6 ani de la aderare, Romania nu a reusit inca sa se integreze in Uniune si tine cu greu pasul cu celelalte tari din Europa. In majoritatea clasamentelor negative, realizate de organizatii internationale, Romania ocupa ultimul loc. Investitorii ne ocolesc, infrastructura lipseste, fondurile europene nu au fost absorbite, medicii pleaca in Vestul Europei, privatizarile au fost un esec, reforma din administratie nu s-a facut niciodata, invatamantul e intr-o continua schimbare de forma fara fond ; iata  imaginea dezolanta a Romaniei dupa 6 ani de membra a UE.  

Investitii Straine

Romania nu merita sa intre in UE, cum nu merita sa intre nici Bulgaria. Faptul ca am devenit membrii in 2007 se datoreaza intereselor economice, pe care marii agenti economici din Vestul Europei il aveau pentru o noua piata de desfacere. Cu toate acestea lipsa investitorilor straini din prezent, are un impact negativ asupra dezvoltarii economice. Ce era de dat si la oferta, s-a dat ! Situatia politica instabila din trecut a speriat investitorii si se pare ca si acum acestia nu se incumeta sa apara in Romania. Un raport al World Bank, arata ca fluxul de investitii straine a scazut semnificativ si in mod constant din 2006 incoace, cu toate ca deveneam membrii UE in 2007. Conform Financial Times, pentru moment interesul investitorilor straini pentru Romania ramane scazut. Atractivitatea pietei de capital depinde mai mult decat orice de eliberarea economiei de capriciile politicienilor sustine aceasi sursa.

Infrastructura

Una din conditiile de baza pentru atragerea investitorilor straini este infrastructura. Infrastructura este o conditie de baza a dezvoltarii economice. Aceasta, lipseste cu desavarsire in Romania : avem doar 332 de km de autostrada.  Nu avem autostrazi, nu avem bani, nu accesam fonduri dar, paradoxal, infrastructura romaneasca a inghitit in ultimii ani miliarde de euro. Iar cand se construieste, se construieste prost. Doar doi ani este garantia pentru o lucrare. O explicatie uluitoare a fost data de Dan Sova cu cateva saptamani in urma : « In Romania, nu se fac autostrazi pentru ca licitatiile pentru alegerea constructorilor dureaza cu anii ». Programul Operational de Transport a fost unul din PO-urile cheie,  insa acesta a avut cea mai slaba absorbtie. Bugetul sau pentru perioada 2007-2013 a fost de 5.7 miliarde euro, doar 6.46% fiind absorbit (plati facute de la Comisia Europeana).

 

Fondurile Europene

Anul trecut scriam intr-o analiza ca dezastrul fondurilor europene se datoreaza  corupţiei în achizitiile publice, conflictului de interese si incompetentei  autoritatilor de management, factori ce au dus la blocarea  banilor europeni de catre auditorii UE.  Ultimul raport al OLAF-ului, (Oficiul European de Luptă Antifraudă), situează Romania, pe primul loc în Europa, in fata Germaniei si a Italiei, cu 225 de cazuri de fraudă cu fonduri europene si doar 23% dintre dosare s-a ajuns la condamnari. Romania ocupa locul 27, ultimul, la absorbtia de fonduri europene, conform unui studiu realizat de Societatea Germana pentru Cooperare, cu un procent de 20% a ratei de absorbtie.

Sanatatea

Spitale in faliment, sali de operatie inchise, medici descurajati, pacienti obligati sa-si cumpere medicamente cumplit de scumpe. In Romania, sistemul sanitar e in colaps. Ceea ce se intimpla astazi in spitalele de la noi se datoreaza in mare masura lipsei de strategie si de viziune a unor directori, pusi probabil in acea functie din motive politice si mai putin de competenta manageriala. Migratia tinerilor medici si a personalului din sanatate in tarile din Vestul Europei  e un alt motiv. Iar cel de-al treilea motiv este bugetul : Romania se situeaza pe ultimul loc in UE, cu 5,6% din PIB alocat pentru sanatate in anul 2009, bani care de multe ori nu ajung pentru a-si plati datoriile catre furnizorii de medicamente si servicii medicale.

Privatizari

Privatizarile din Romania au esuat în proportie de 80%, a declarat luna trecuta Nicolae Vacaroiu, presedintele Curtii de Conturi. Conform acestuia PIB-ul Romaniei trebuia sa fie de cel putin trei ori mai mare decat in prezent. Din pacate in Romania au disparut industrii care au fost competitive cu exporturi de peste 80-90%, dansul dand vina pe acordurile cu FMI. Poate vina trebuie cautata in alta parte, chiar in ograda guvernatilor din diferite perioade, care si-au pus acolitii politici in functii de conducere, pe salarii mari, negljand managementul eficient. In 2012 de exemplu statul miza sa castige din privatizari in jur de 1 mld. euro, dar a obtinut doar 37 mil. Euro.

 

Administratie publica

Ultimul raport SAR arata ca banii din investitiille publice in diverse proiecte sunt o sursa majora de coruptie şi favorizeaza clientelismul, golind bugetul de fondurile necesare pentru investitii mai utile, precum cele din domeniul sanatatii si educatiei. Actualul sistem administrativ permite o distribuţie clientelara a fondurilor de stat si duce la o slaba capacitate de administrare, neperformanta conform raportul EFOR din 2013, care trasa o harta a clientelismului romanesc. In unul dintre articolele din trecut scriam ca Romania inca sufera de o guvernare proasta pe toate palierele administratiei : local si central, lipsita de competenta si transparenta, generatoare de birocratie si fapte de coruptie.

 

Invatamantul

Scoala romaneasca produce tampiti sistematic si la toate nivelurile scria Mihai Maci intr-o  serie de articole care prezinta starea de fapt a sistemului de invatamant. Motivele sunt nenumarate : de la subfinantarea sectorului si salariile mizerabile pana la nivelul slab de pregatire al cadrelor didactice si curricula neperformanta, de la  cultivarea conformismului intelectual la gravele deficiente de proiectare chiar din clasele primare. Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, afiseaza pozitia Romaniei pe ultimul loc intre tarile din Uniunea Europeana, in cadrul invatamantului pre-universitar, iar in domeniul universitar nici o universtate romaneasca nu se afla in top 500 mondial. In ultimii 15 ani  peste 65.000 de cadre didactice au parasit sistemul de invatamnt. Defectul fundamental al sistemului de educatie este ca el a ramas incremenit in paradigma sa anterioara, in timp ce in Romania a devenit membra UE, subliniaza Marian Stas, profesor la Harvard Kennedy School

Am insirat mai sus unele dintre problemele cheie ale Romaniei. Nu vad ce legatura are Europa cu ceea ce am scris mai sus. E de vina Europa ca nu cream facilitati si politici fiscale avantajoase pentru investitori ? E de vina Europa ca nu suntem in stare sa ne construim autostrazi sau ca furam cu nerusinare fondurile europene ? Cu ce e vinovata Europa ca sistemul nostru administrativ este neperformant avand inca metehne comuniste ? Singura noastra sansa este ca suntem mebrii ai UE si ca din ultima declaratie a lui Barosso, se pare ca Europa va deveni federala in cativa ani. Probabil aceasta va fi singura oportunitate pentru viitorul Romaniei : sa faca parte dintr-o constructie federala, puternica, o uniune politica, economica si fiscala.

 

Autor: Graţian Mihăilescu

Consultant Dezvoltare Regională şi Afaceri Europene

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.