Increderea „made in EU” – o pastila tot mai greu de inghitit!

Marti s-a dezbatut subiectul alegerilor europarlamentare la Bruxelles, reprezentantii celor 27 de state venind cu propunerea de a le organiza intre 22-25 mai 2014. Aprobarea formala se va comunica dupa consultarile guvernelor nationale cu Parlamentul European, dar nu se prevad schimbari majore.

Nucleul dezbaterii nu va fi perioada in care sa fie organizat scrutinul, ci cum va reusi Europa sa ridice apetitul cetatenilor europeni pentru participare politica.

Cel mai recent Eurobarometru ne ajuta sa intelegem de unde plecam si cat are de recuperat Uniunea Europeana intr-un singur an: de exemplu, in Spania, gradul de neincredere neta este de 52 de puncte, iar in procente situatia se prefigureaza intr-un mod dramatic – 72% care nu au incredere fata de doar 20% care au incredere. Situatii similare regasim si in Grecia, Irlanda, Portugalia, Italia, Cipru.

Absenteismul la urnele de vot la alegerile europarlamentare din 2009 a fost de asemenea alarmant. Doar 43% dintre cetatenii europeni au votat, absenteismul fiind de 57%. In Romania absenteismul a inregistrat un record, fiind de 72,79%.

Grafic - evolutia prezentei europarlamentare

 

Sursa : Eurobarometru, Ancheta postelectorala 2009, Raport comandat de Parlamentul European

Contextul s-a schimbat in anii din urma, criza economica si ezitarile politicienilor afectand si mai mult perceptia cetatenilor. Au cazut guverne, au existat manifestatii de strada de amploare si pericolul instabilitatii politice inca pluteste peste Europa.

Criza de legitimitate a institutiilor Europene cunoaste o evolutie fara precedent si timpul este presant. In aproximativ un an, liderii europeni trebuie sa gaseasca solutii pentru a ameliora lipsa de incredere a cetatenilor europeni in mecanismul european, in caz contrar criza de legitimitate se va accentua in urma unei neparticiparii masive la vot a cetatenilor europeni. Ar putea semana chiar cu  o pseudo-greva electorala generala.

S-a mers pe linia austeritatii cu scopul de a stabiliza deficitele, dar efectele secundare au creat pierderi mult mai mari, greu cuantificabile si cu atat mai greu de recuperat – pierderea legitimitatii institutiilor europene si a increderii cetatenilor europeni.

Cea mai intensa dezbatere in spatiul public si academic il reprezinta viitorul Uniunii Europene cu puternice tente de scepticism, ceea ce nu ajuta la consolidarea institutionala europeana si credibilitatea acestora in randul cetatenilor. Nici nu are cum. Simplul lucru care ar putea juta ar fi schimbarea mentalitatii clasei politice europene, fapt destul de greu de previzionat.

Asadar, liderii europeni au o singura optiune: aceea de a transmite un mesaj ferm de stabilitate si consens si de a pune capat speculatiilor si discursurilor populiste sau prea tehnice. In cele mai simple cuvinte, sa isi intoarca fata catre cetatenii europeni si sa calmeze dosarele inflamate, precum criza datoriilor, referendumurile de iesire din UE, negocierea pe bugetul european, discursurile divergente ale liderilor europeni, consolidarea institutiilor europene si regasirea relevantei agendei europene realizate la Bruxelles si nu in alte capitale, calmarea zonei euro, inscrierea pe directia cresterii economice si a crearii locurilor de munca la modul cel mai palpabil si coerent cu putinta.

Miza sta in capacitatea Europei de a inregistra crestere economica, de a nu pierde statutul de jucator in aceasta mare partida a economiei mondiale, astfel ca legitimitatea europeana este strans legata de performanta economica, pusa sub semnul intrebarii in acest moment.

Toate aceste dosare trebuie privite ca „must do-uri”, pentru ca obiectivul final sunt cetatenii europeni, fara de care Uniunea Europeana nu isi mai gaseste sensul existentei. Aceasta este adevarata provocare!

 

Autor: Adrian Marius Dobre, Secretar General Fundatia Europeana Titulescu

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *