Republica Moldova, un pas mai aproape de Uniunea Europeana. Ecouri ale dialogului şi colaborării parlamentare între delegaţiile României şi Republicii Moldova la APCE

de Ionut Stroe, deputat

Ionu_-Marian STROE, Romania Ionu_-Marian STROE, RoumanieDeşi, iniţial, tonul raportului de monitorizare al Republicii Moldova la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) era unul într-o bună măsura critic, la recenta încheiată sesiune de la Strasbourg (30 septembrie – 4 octombrie 2013), el a suferit numeroase transformări pozitive mulţumită şi eficientei colaborări dintre cele două delegaţii, a României şi Republicii Moldova.

Cel mai important aspect, în acest sens, îl reprezintă adoptarea unui amendament care evocă explicit perspectiva încheierii monitorizării în condiţiile îndeplinirii recomandărilor cuprinse în proiectul de rezoluţie.

Această formulare poate fi interpretată ca stabilind o foaie de parcurs către etapa de postmonitorizare la APCE şi confirmă satutul Republicii Moldova de „performeră a reformelor” faţă de celelalte state ale Parteneriatului Estic (PaE), în perspectiva summit-ului de la Vilnius.

Chiar dacă cele două delegaţii nu au reuşit să obţină sprijinul necesar încheierii imediate a procedurii de monitorizare, rezultatul obţinut este unul pozitiv, fiind practic o recunoaştere evidentă a progreselor realizate de Republica Moldova pe calea reformelor.

Niciun alt raport raport de monitorizare recent al APCE nu a inclus o asemenea prevedere.

In pofida dificultăţiilor politice din primavara acestui an, actuala guvernare a Republicii Moldova a reuşit să-şi atragă simpatia majorităţii opiniilor de la Strasbourg.

De subliniat este foarte buna colaborare şi mobilizare a celor două delegaţii pentru susţinerea necesară îmbunătăţirii textului raportului şi recomandării.

Acest aspect este reflectat de cele 15 amendamente depuse împreună de ambele părţi, de intervenţiile în plen şi inclusiv de mandatarea mea, ca şef delegaţiei României la APCE, de a prezenta în plen punctul de vedere al Grupului Liberalilor şi Democraţilor Europeni (ALDE) referitor la raport.

Pe acest fond, dezbaterile din plen au evidenţiat o simpatie larg împărtăşită pentru Republica Moldova şi orientarea pro-europeană  a acesteia la nivelul tuturor grupurilor şi delegaţiilor politice.

Referiri explicite, în acest sens, s-au consemnat şi din partea unor parlamentari francezi (J. Durrieu – Grupul Socialist), britanici (E. Neill – Grupul Democraţilor Europeni) sau georgieni (C. Taktakshvili – Grupul Liberalilor şi Democraţilor Europeni). Trebuie evidenţiat faptul că antiteza poziţiilor din cadrul delegaţiei Republicii Moldova (Partidul Comuniştilor din Republica Moldova vs. Alianţa pentru Integrare Europeana) a fost evidentă.

Cred că vulnerabilitatea Republicii Moldova în legătură cu o nedorită schimbare de macaz privind parcursul european este din ce în ce mai redusă.

De aceea consider că drumul Republicii Moldova către Uniunea Europeană este ireversibil, ea trebuind să confirme angajamentele asumate şi solicitările cuprinse în documentele europene.

 

Nota redactei: Tanarul Deputat PNL Ionuţ Stroe este şeful delegaţiei României la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, fiind  si vicepreşedinte al APCE. Incepand de astazi, 11 octombrie 2013, Ionut Stroe a decis sa se alature echipei de editorialisti ai caleaeuropeana.ro. Salutam acest demers, deschis oricaror altor lideri politici care inteleg importanta promovarii valorilor europene si care doresc sa comunice aceste idei pe caleaeuropeana.ro

 

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.