Lucian Isar: Rosia Montana- manipularea cu impactul refuzului asupra potentialilor investitori straini

de Lucian Isar

lucian-isar-comIn ultima perioada o serie de manipulari au fost lansate referitoar la implicatiile negative ale rejectarii proiectului de la Rosia Montana de la sume aruncate referitor la daune pana la asa zisul impact asupra investitorilor straini, precum si ce inseamna minerit in favoarea Romaniei.

Semnalul dat pentru investitorii seriosi gen Dacia, Ford, Daimler, Continental, Alro prin aprobarea unei tranzactii in care statul pierde atat de mult in favoarea unei astfel de afaceri, este NEGATIV.

In mod normal decizia rationala a Dacia ar fi de exemplu sa nu se mute in Maroc doar daca Statul Roman ii ofera aceleasi beneficii si randament al investitiei ca si companiei implicate in proiectul Rosia Montana.

Cateva consideratii:

1) Investitiile straine in Romania sunt in cadere libera si inainte de aceasta decizie, pur si simplu din cauza unor disfunctionalitati la nivelul Guvernarii e.g. scadere de 30% comparativ cu primele 7 luni din 2012.

2) Romania a obtinut recent o investitie ce genereaza peste 900 de locuri de munca din partea IBM cu doar 20 si ceva de milioane de euro ajutor de stat.

3) Romania livreaza conform angajamentelor fata de investitorii straini dupa cum o demonstreaza de la OMV la Exxon si Unilever si aceasta este raportarea investitorilor internationali nu presa proasta realizata de o exploatare miniera controversata in Uniunea Europeana

4) Semnalul dat pentru investitorii seriosi gen Dacia, Ford, Daimler, Continental, Alro prin aprobarea unei tranzactii in care statul pierde atat de mult in favoarea unei astfel de afaceri, este NEGATIV.

In mod normal decizia rationala a Dacia ar fi de exemplu sa nu se mute in Maroc doar daca Statul Roman ii ofera aceleasi beneficii si randament al investitiei ca si companiei implicate in proiectul Rosia Montana.

Daca Guvernul Romaniei ar rezista in functie la rejectarea Proiectului Rosia Montana nu acelasi lucru se poate spune despre diversificarea productiei Renault Nissan catre Maroc.

5) Romania nu poate lasa pe masa miliarde de euro in conditiile in care toti ceilalti investitori straini strategici sau mai putin au parte de conditii normale si nu privilegiate in operarea in Romania.

6) Chiar isi pune cineva serios problema imaginii in ochii investitorilor straini si Romani dupa “privatizarea” CFR Marfa?

7) Minerit in interesul Romaniei in sensul dezvoltarii durabile ar fi unul in care in care asigurand garantiile de mediu (dezvoltarea durabila in sens extins nu inseamna doar economie pastorala si turism):

– exista o politica industriala clara si nu legislatie speciala pentru fiecare companie in parte;

– elementele, materiile prime, extrase nu ar fi exportate in forma neprelucrata ci ar fi captat tot lantul de valoare in Romania e.g. in masura in care la Rosia Montana se gaseste nichel acesta ar trebui extras doar in masura in care se creeaza o ecologie de afaceri care sa contina un constructor de masini interesat de tehnologia electrica, o firma de baterii nichel polimeri si respectiv unitati de cercetare in domeniul bateriilor; in caz contrar optiunea de a astepta are o valoare considerabila.

Autor: Lucian Isar

 

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.