Presedintele negociator

dan-carbunaruTraian Basescu conduce un vas pe care nu il mai poate controla. A reusit sa pastreze din influenta pentru ca inca are o serie de parghii la care fortele politice care i se opun nu au acces. Ca Presedinte, chiar si cu o Constitutie interpretatata in defavoarea limitelor mandatului sau, cu doua suspendari la activ, din care a iesit slabit in raport cu poporul acestei tari, poate juca un rol important, mai ales in mizele externe. Pe acest teren fragil, Traian Basescu a facut balet in fata parlamentarilor, incercand sa ii convinga, dupa ce odinioara parea mai degraba sa ii preseze sau sa ii puna in fata unui fapt implinit.

Un balet care a atins insa principalele repere nationale in raport cu mizele europene si externe. Aderaraea la Schengen, la Euro si statul de drept sunt mize esentiale, care raman astfel indiferent de cum le interpreteaza unii membri ai Parlamentului sau Executivului. Presedintele a renuntat la cuvintele grele, si-a ales cu mare atentie paleta retorica pentru a-si transmite mesajul. In principiu, acelasi: Go West. Cat de mult conteaza astazi un astfel de indemn? Cat de mult influenteaza discursul public, uneori accentuat anti-european sau duplicitar al unor lideri politici?  Traian Basescu i-a menajat, prin nenominalizare, pe toti acestia. O clementa izvorata din resemnare sau din ratiuni tactice?

Alunecarea in zona anti-europeana, botezata aproape ironic eurosceptica, condamna Romania la izolare. Acesta ar putea fi urmatorul pas dupa iritarea provocata in unele cancelarii occidentale. Presedintele jucator se transforma in Presedintele negociator. Un joc nuantat, pe un teren ingust, cu un cartonas galben care i-ar putea aduce o noua suspendare in vederea eliminarii. Traian Basescu nu mai poate centra si inscrie singur si incearca sa faca echipa. A incercat cu Premierul Victor Ponta, acum incearca cu Parlamentul. Sau doar mimeaza acest lucru? Poporul e in tribune. Viitorul ne va arata adevarul.

Dan Carbunaru

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.