Stapanul inelelor

de Dan Carbunaru

Dan CarbunaruCei trei domni poarta costume, cravata si pantofi scumpi. Imbracati la patru ace, ei poarta in ei insemnele puterii. Doar unul, insa, poate fi stapanul inelelor.

Cine sa fie Acela?

“Uriaşa putere politică pe care am dobândit-o nu este un instrument împotriva celorlalţi, ci va fi folosită pentru reconstrucţia României”, spunea Premierul Victor Ponta, dupa castigarea alegerilor din decembrie 2012.

“PNL nu este la putere”, se plangea Crin Antonescu, in urma cu doar cateva saptamani, cand se autoproclama liderul Opozitiei.

“Sunt foarte multe domenii în care cele 2 segmente ale puterii executive – președinte și guvern – au atribuții”, insista, de la Cotroceni, Traian Basescu, seara trecuta.

Ca si in povestea cu acelasi nume, Stapanul Inelelor in Romania a facut cariera politica intr-un stat centralizat, de la Burebista incoace. Istoria consemneaza faramitari, lupte interne pentru domnie, tradari si batalii intre boieri, insa, de fiecare data, Stapanul era unul singur.

Cine este astazi stapanul inelelor in Romania? Cum il putem identifica? Dupa atributii constitutionale? Dupa influenta in institutii? Dupa votul popular? Dupa recunoasterea internationala? Pare-se ca fara una din aceste calitati, puterea celui care are inelul nu este completa. Proiectul noii Constitutii, la acest moment doat in stadiul de demers politico-intelectual spargea in bucati inelul, impartindu-I puterea intre Parlament si Guvern.

Pana atunci, aparent, inelul este la Traian Basescu.

Intr-o piesa in care decorul este esential pentru transmiterea mesajului,  observam ca Presedintele in momentele cheie comunica de la Cotroceni, cu simbolurile puterii in spate. Transmite din locatie ca e Acolo.

In acest timp, Premierul merge la emisiuni, da declaratii in curtea Partidului, pe holul Parlamentului si, o data pe saptamana, se lasa filmat la sedinte de Guvern.

Crin Antonescu, teoretic si Constitutional al doilea om in stat, vorbeste de la sediul PNL sau pe holurile Parlamentului. Fixarea sa aproape de centrul Puterii nu s-a produs, avand doar sansa unei temporare ocupari a Tronului de la Cotroceni, la a doua suspendare prezidentiala.

Acordul de Coabitare garanta o impartire a puterii executive din care liderul PNL era exclus. In joc erau invocate interesele nationale in domenii cheie pentru reprezentarea externa a tarii si credibilitatea in fata partenerilor. A devenit, rapid, un nou motiv de disputa pe Inel.

Pana se va transa, insa, disputa pe Inel, sa vedem ce fac acesti domni cu puterea sa.

In primul rand, o folosesc pentru a o anula pe a celorlalti. Traian Basescu pentru a o bloca pe cea a Premierului, pe motiv ca nu stie ce sa faca cu ea sau ca o foloseste prost. Premierul impotriva Presedintelui, ba pentru ca o foloseste abuziv, ba pentru ca votul popular i-a dat dreptate. Crin Antonescu o contesta pe cea a Presedintelui si, interesant, in ultima perioada, o ataca chiar si pe cea a partenerului sau, Victor Ponta.

Pana se vor fi echilibrat aceste raporturi de putere, cu important rol de comunicare si reprezentare interna si internationala, efectele bataliilor sunt devastatoare.

Din 2004, cand Romania avea 31 la suta din PIB-ul European pe cap de locuitor, am ajuns in 2013, dupa 7 ani de la aderarea la UE, la 50 la suta din acest etalon al nivelului de trai. Prosperitatea la care visam in 2007 a fost spulberata de criza, iar revenirea ei, in plin razboi politic, ramane o iluzie.

Daca acesti domni se bat pentru putere, cata energie si-ar mai putea dedica folosirii ei pentru binele public? Simplul fapt ca raspunsul poate veni separat, de la fiecare dintre ei, este dovada ca, dincolo de bune intentii declarate, stapanul inelelor, la final, risca sa administreze un castel in ruine.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.