Editura ACS a lansat ‘Caietele restaurării 2013’

Editura ACS a lansat ‘Caietele restaurării 2013’ Ediția 2013 a publicației anuale a ajuns în mâinile cititorilor odată cu masa rotundă care a marcat și aniversarea a 50 de ani de la înființarea primului laborator de chimie aplicată în domeniul restaurării, potrivit unui comunicat remis presei.

lansare caiete_01Miercuri, 6 noiembrie 2013, la Clubul Țăranului Român din capitală, a avut loc lansarea publicației anuale ‘Caietele restaurării 2013’. Editura ACS, al cărei catalog editorial va cuprinde volumul lansat, a dorit să marcheze cu această ocazie și aniversarea a 50 de ani de la înființarea primului laborator de chimie aplicată în domeniul restaurării, în cadrul MNAR, printr-o masă rotundă care a reunit specialiști de prestigiu în domeniul conservării-restaurării prin investigații, cercetare și intervenții specifice: prof. univ. dr. Oliviu Boldura, lecor univ. dr. Dana Postolache, lector univ. dr. Ioan Darida, prof. univ. dr. Tereza Sinigalia, Ioan Lupu — expert investigații fizico-chimice, dr. Gheorghe Niculescu, dr. Theo Mureșan, ing. chimist Ioan Istudor.

‘Mă bucur că ați venit într-un muzeu pentru lansarea acestei publicații.’ a declarat în deschidere domnul Virgil Ștefan Nițulescu, director al Muzeului Țăranului Român, gazdă a evenimentului. ‘Avem nevoie de restauratori în muzee. După calculele mele, ca să dau un exemplu, singura restauratoare de textile din muzeul nostru ar trebui sa lucreze cam 150 de ani de acum înainte, fără pauză, ca să termine ceea ce are de făcut. Partea plină a paharului este că apar oameni tineri interesați de domeniu și că încă există o generație de specialiști cu experiență de la care să poată învăța.’

Publicația anuală ‘Caietele restaurării 2013’ face parte din proiectele editoriale care îmbogățesc portofoliul Asociației Art Conservation Support, beneficiind de sprijinul financiar al Administrației Fondului Cultural Național, în cadrul sesiunii de finanțare I /2013 pentru proiecte editoriale. Proiectul editorial este realizat în parteneriat cu Universitatea Națională de Arte din București, Universitatea de Arte ‘George Enescu’ din Iași, Universitatea de Arte și Design din Cluj-Napoca.

Articolele care acoperă paginile publicației reunesc experiența restauratorilor, chimiștilor, fizicienilor, istoricilor de artă, biologilor, aducând cititorului informații despre ultimele descoperiri, evoluția unor șantiere de restaurare, rezultate ale unor investigații de specialitate obținute prin studierea operelor de patrimoniu.

Totodată, pentru a răspunde nevoii de informare a specialiștilor și viitorilor specialiști cărora le este dedicată publicația, o parte dintre rubrici au caracter permanent. Acestea tratează aspecte ce se referă la înțelegerea legislației și principiilor de restaurare recunoscute la nivel internațional, aspecte metodologice, evoluția domeniului, reguli de bună practică, recenzii de carte.

‘Prin publicația noastră ne-am propus ca în fiecare număr să dedicăm o parte importantă unei componente artistice, care să fie tratata pornind de la tehnica de execuție, până la studii de caz dezvoltate cu metodologii aplicate, în funcție de problema ridicată.’, a declarat Anca Dină, președinte al Asociației Art Conervation Support. ‘Anul acesta, dintre toate elementele, ne-am oprit asupra conservării lemnului, un suport atât de valoros și totuși, atât de perisabil. Decorația pictată care cunoaște ornamentul simplu și reprezentări iconografice ample au dat valoare unor obiecte de lemn policrom, unor icoane pictate sau a unor monumente recunoscute în timp la nivel internațional de către forurile competente, ca UNESCO, dar și de către iubitorii de frumos.’

Printre autorii articolelor reunite sub titlul ‘Caietele restaurării 2013’, pe lângă debutanți și tineri la început de carieră, regăsim numele unor specialiști de prestigiu în domeniul conservării-restaurării prin investigații, cercetare și intervenții specifice: lector univ. dr. Dana Postolache, expert restaurator și evaluator, cadru didactic în cadrul Universității Naționale de Arte București și al Universității din Sibiu, coordonator al multor șantiere de restaurare; prof. univ. dr. Oliviu Boldura, expert restaurator, membru al Comisiei Naționale și al Comisiei de Componente Artistice, profesor în cadrul Universității Naționale de Arte din București, coordonator al numeroaselor șantiere de restaurare, în toată țara; lector univ. dr. Ioan Darida, expert evaluator, specialist restaurator, cadru didactic al Universității din Pitești și al Universității din Sibiu, coordonator al numeroaselor șantiere de restaurare; chimist Mihai Lupu, expert investigator, cadru didactic în cadrul Universității Naționale de Arte din București, chimist și șef de secție până de curând în cadrul laboratorului de investigații al Muzeului Național de Artă al României; fizician dr. Geo Niculescu, expert investigator, fizician și coordonator al secției de cercetare în cadrul Muzeului Național de Istorie a României,

cadru didactic în catedra de conservare-restaurare a Universității Naționale de Arte din București; prof.univ.dr. Tereza Sinigalia, cercetator gradul I, profesor și coordonator doctorat în cadrul Universității de Arte ‘George Enescu’ din Iași; lector univ. dr. Romeo Gheorghță, specialist restaurator, cadru didactic al Universității Naționale de Arte din București; lector univ. dr. Theo Mureșan, specialist restaurator, cadru didactic in Universitatea de Arte și Design din Cluj Napoca, ș.a. Editorii și-au propus, de asemenea, încurajarea tinerei generații în a-și scrie și publica studiile, ei fiind o veriga indispensabilă în ceea ce privește conservarea patrimoniului cultural.

De asemenea, și-au propus, prezentarea în fiecare număr a unui moment aniversar și evolutia unei ramuri a domeniului, de la înființare până în prezent. Și dacă ediția din 2012 a marcat aniversarea a 40 de ani de restaurare științifică a picturii murale, ce a debutat cu șantierul pilot de la Humor, în 2013 avem ocazia să aducem în fața cititorilor momentul înființării primului laborator de chimie aplicată în domeniul restaurării, în cadrul MNAR, de la care se împlinesc 50 de ani, arata sursa citata.

Despre Asociația Art Conservation Support

Potrivit scopului și misiunii sale, Asociația Art Conservation Support contribuie la promovarea și protejarea patrimoniului cultural mobil și imobil; la susținea activităților de conservare — restaurare a operelor de artă.

Asociația se bazează pe experința de decenii a membrilor săi, specialiști și experți în domeniul conservării patrimoniului cultural.

De la înființarea sa, în anul 2009, Asociația Art Conservation Support a contribuit prin proiectele sale la punerea în valoare și conservarea patrimoniului cultural. Proiectele derulate până în prezent contribuie de asemenea la informarea publicului larg și a specialiștilor, având multiple rezultate în timp.

Pentru mai multe detalii, vă invităm să accesați: http://www.acs.org.ro/.

Sursa: Comunicat de presa

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.