Connect with us

ROMÂNIA

Edward Snowden, ales de CIA să îl asiste pe George W. Bush la summitul NATO din România

Published

on

edward snowdenEdward Snowden, care a dezvăluit amploarea programului de supraveghere american, ar fi fost ales de CIA pentru a-l asista pe preşedintele George W. Bush la summitul NATO de la Bucureşti în 2008, potrivit unei cărţi bazate pe documentele oferite de el şi citată de Liberation, în pagina electronică, informează Realitatea.net.

“Am fost format ca spion în sensul tradiţional al termenului. Am trăit şi am lucrat sub acoperire în străinătate, am făcut să pară că am un loc de muncă pe care nu îl aveam. Mi s-a dat un nume care nu era al meu”, a declarat Edward Snowden într-un interviu acordat NBC News, din care au fost publicate marţi câteva extrase.

“Am lucrat pentru CIA sub acoperire în străinătate, am lucrat pentru agenţia americană de Securitate (NSA) sub acoperire în străinătate. Am lucrat pentru serviciile de informaţii militare (DIA) în calitate de profesor la Academia pentru contraspionaj, unde am dezvoltat surse şi metode pentru a garanta siguranţa informaţiilor noastre şi a cetăţenilor noştri în mediile cele mai ostile de pe planetă”, adaugă tânărul.

Aceste afirmaţii sunt susţinute şi de jurnalistul Glenn Greenwald, care a publicat o carte bazată pe documentele oferite de Snowden şi intitulată “No place to hide”.

“Potrivit descrierii pe care (Snowden) o face muncii sale la Geneva, el era mai mult decât un administrator de sistem. El era considerat principalul tehnician şi expert în probleme de securitate cibernetică din Elveţia şi primea ordin să se deplaseze din regiune în regiune pentru a rezolva problemele pe care nimeni nu era capabil să le rezolve. El a fost ales în mod expres de CIA pentru a-l asista pe preşedintele Bush în 2008 la summitul NATO din România”, se arată în carte. 

Edward Snowden este inculpat în ţara sa pentru spionaj şi furt de documente aparţinând statului.

Dezvăluirile sale, provenind din documente furate, au pus în dificultate administraţia americană şi au tensionat relaţiile cu ţările aliate furioase să descopere că Washingtonul înregistra chiar şi conversaţiile private ale unora dintre liderii lor.

 

 

 

.

 

REPUBLICA MOLDOVA

Guvernul României a adoptat Programul multianual strategic de cooperare internațională pentru dezvoltare și asistență umanitară 2024-2027. R. Moldova va continua să fie beneficiarul prioritar

Published

on

© Ambasada României în Republica Moldova/ Facebook

Guvernul României a adoptat, în cadrul ședinței din 28 martie 2024, Programul multianual strategic de cooperare internațională pentru dezvoltare și asistență umanitară 2024-2027, document programatic care ghidează acțiunea României în domeniu și care contribuie la consolidarea profilului de donator în domeniu.

Potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro, documentul prevede că în baza angajamentelor asumate la nivel internațional, România va continua să contribuie, prin intermediul unor parteneriate eficiente cu țările beneficiare, la atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale acestora.

Pentru îndeplinirea acestui deziderat, statul român va urmări o serie de obiective specifice, precum dezvoltarea și consolidarea instituțională a țărilor partenere, creșterea bunăstării populațiilor din statele partenere și susținerea acestora în lupta împotriva schimbărilor climatice și protejarea mediului.

Conform documentului, Republica Moldova va continua să fie beneficiarul prioritar al politicii României de cooperare internațională pentru dezvoltare și asistență umanitară, toate proiectele de asistență oficială pentru dezvoltare derulate de Ministerul Afacerilor Externe în acest stat fiind incluse în Fondul de Democratizare și Dezvoltare Sustenabilă pentru Republica Moldova.

”România a sprijinit Ucraina încă de la începutul războiului de agresiune al Federației Ruse, acționând în deplină solidaritate cu statul și poporul ucrainean. Astfel, activitățile în materie de cooperare internațională pentru dezvoltare se vor concentra atât pe susținerea demersurilor Ucrainei de integrare europeană, cât și pe procesul de reconstrucție”, precizează Guvernul.

Strategia prevede, de asemenea, că România va acționa, cu prioritate, în regiunea extinsă a Mării Negre, Balcanii de Vest, Africa și Orientul Mijlociu, iar activitățile în materie vor fi direcționate cu precădere spre Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Serbia, Albania, Palestina, Mauritania, Senegal, Etiopia și Tanzania.

Ca urmare a angajamentului asumat de președintele României cu ocazia summit-ului UE – Uniunea Africană din anul 2022, 17% din fondurile alocate Ministerului Afacerilor Externe pentru activități de cooperare internațională pentru dezvoltare și asistență umanitară vor fi direcționate, sub formă de proiecte, către statele din Africa, parte a Platformei pentru Viitorul Africii prin Pace, Educație și Dezvoltare.

Programul multianual strategic de cooperare internațională pentru dezvoltare și asistență umanitară 2024-2027 asigură un răspuns ferm și concret al României la provocările globale și regionale, mai ales în contextul crizelor  suprapuse, cu efecte pe termen scurt, mediu și lung.

În conformitate cu prevederile Legii nr. 213/2016 privind cooperarea internațională pentru dezvoltare și asistență umanitară, Ministerul Afacerilor Externe, în calitate de coordonator al politicii de cooperare internațională pentru dezvoltare și asistență umanitară a României, elaborează Programul multianual strategic de cooperare internațională pentru dezvoltare și asistență umanitară, care constituie documentul strategic de stabilire și planificare a obiectivelor generale și specifice de cooperare internațională pentru dezvoltare și asistență umanitară ale țării noastre pe termen mediu și lung.

Programul multianual strategic de cooperare internațională pentru dezvoltare și asistență umanitară 2024-2027 reprezintă cel de-al doilea document în materie. În elaborarea acestuia au fost luate în considerare atât evoluțiile recente în plan internațional, cât și experiența dobândită din implementarea Programului multianual strategic privind cooperarea internațională pentru dezvoltare și asistență umanitară în perioada 2020-2023 și a activităților în domeniu din ultimii ani.

 

 

Continue Reading

ROMÂNIA

Nicolae Ciucă: Noul terminal de la Aeroportul Timișoara, un succes “clădit cu bani europeni”. Următorul obiectiv este aderarea deplină cât mai rapidă la Schengen

Published

on

© Nicolae Ciuca/ Facebook

Preşedintele Senatului și liderul PNL, Nicolae Ciucă, a declarat vineri că inaugurarea terminalului plecări externe de la Aeroportul Internațional din Timişoara este un succes clădit cu bani europeni și că următorul obiectiv este aderarea deplină cât mai rapidă la spațiul Schengen.

“Am inaugurat astăzi, la Timișoara, terminalul pentru zborurile către destinaţiile din spațiul de liberă circulație. Este un nou succes, clădit cu bani europeni, pe avem datoria să îl replicăm. Pentru comunități dezvoltate, pentru un nivel de trai mai bun și pentru o Românie care continuă să crească”, a scris Ciucă, pe pagina sa de Facebook.

El a participat la ceremonia de inaugurare împreună cu premierul Marcel Ciolacu, ministrul de externe Luminița Odobescu, ministrul transporturilor Sorin Grindeanu, secretarul general al PNL Lucian Bode, dar și europarlamentari PNL.

“Aderarea din 31 martie cu frontierele aeriene și maritime la Schengen aduce România mai aproape de Europa. Românii vor fi mai respectați în spațiul european și vor călători cu avionul de la Timișoara la Paris așa cum călătoresc de la Timișoara la București. Este un succes de etapă, rezultat al unui efort comun al președintelui Klaus Iohannis și al instituțiilor statului, la care PNL a contribuit în mod direct. Următorul obiectiv: aderarea deplină cât mai rapidă la Schengen – și cu frontierele terestre”, a mai spus Ciucă.

 

România va face duminică, 31 martie, un salt important în procesul său de aderare la spațiul Schengen, intrând parțial în această zonă de liberă circulație. Începând cu această dată, cetățenii români vor putea călători în statele membre ale UE și a celor asociate Schengen fără controale la frontierele aeriene și maritime.

 

Continue Reading

ROMÂNIA

Lucian Bode: Inaugurarea terminalului de plecări externe al Aeroportului Timișoara marchează simbolic aderarea României la spațiul Schengen

Published

on

© Lucian Bode/ Facebook

Inaugurarea noului terminal de plecări externe al Aeroportului Internațional Timișoara are o semnificație deosebită atât pentru comunitatea locală, cât și pentru România, marcând simbolic dobândirea de către România, din 31 martie, a statutului de membru al spațiului Schengen, a afirmat vineri secretarul general al PNL, Lucian Bode, fost ministru al afacerilor interne.

“Multe dintre barierele care ne-au limitat mobilitatea și percepția asupra identității noastre europene vor dispărea. Din 31 martie, vom călători fără a mai fi supuși controlului la frontiera aeriană sau navală când ne deplasăm către o țară Schengen. Este un moment istoric la care asistăm în aceste zile. Drumul pe care l-am parcurs până acum a fost deosebit de complex, fiind implicate toate structurile statului român, de la Președintele României și Guvernul României, până la structurile Ministerului Afacerilor Interne și administrațiile locale. Trebuie spus că cei mai consistenți și relevanți pași pentru aderare au fost făcuți în perioada guvernărilor liberale din ultimii ani, când s-au depus cele mai semnificative eforturi pentru susținerea cauzei României. Mă consider parte a acestui drum pe care l-am parcurs și mă bucur că România va participa cu drepturi depline la masa deciziilor privind spațiul Schengen de la Bruxelles”, a scris Bode, într-o postare pe Facebook.

Acesta a participat la ceremonia de inaugurare alături de președintele Senatului și liderul PNL, Nicolae Ciucă, premierul Marcel Ciolacu, ministrul transporturilor Sorin Grindeanu, dar și europarlamentari PNL.

El a precizat că în perioada mandatului în fruntea Ministerului Afacerilor Interne, au avut loc peste 12 reuniuni ale Consiliului UE în format Justiție și Afaceri Interne și peste 20 întrevederi bilaterale cu omologi din statele membre, ocazie cu care a susținut sistematic argumentele aderării României la spațiul Schengen.

Descriind aceste acțiuni drept “un efort fantastic, care prin natura lui, nu întotdeauna a fost foarte vizibil în spațiul public”, Bode a punctat că “miza eforturilor pe care le-am făcut a fost să demonstrez că România, din poziția strategică în care se află, joacă un rol cheie pentru securitatea europeană”.

“Demersuri similare ca amploare au avut loc și pe plan intern pentru a arăta dincolo de orice dubiu că România este pe deplin pregătită să adere la spațiul Schengen. Relevante în acest sens sunt cele două misiuni succesive de evaluare voluntară a României pe Schengen care s-au desfășurat cu succes, respectiv implicarea României în proiectul-pilot de la frontiera cu Serbia, propus de Comisia Europeană. Acum, ne aflăm într-o etapă intermediară. Este necesar ca negocierile politice și diplomatice pentru aderarea cu frontierele terestre la spațiul Schengen să fie încheiate cât mai curând. Apartenența deplină a României la spațiul Schengen este un drept câștigat, nu o favoare care ni se face. România continuă să investească sute de milioane de euro ca parte a eforturilor de a contribui la securitatea spațiului Schengen, fără a beneficia în schimb de drepturile care ni se cuvin”, a conchis Lucian Bode.

România va face duminică, 31 martie, un salt important în procesul său de aderare la spațiul Schengen, intrând parțial în această zonă de liberă circulație. Începând cu această dată, cetățenii români vor putea călători în statele membre ale UE și a celor asociate Schengen fără controale la frontierele aeriene și maritime.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
REPUBLICA MOLDOVA19 mins ago

Guvernul României a adoptat Programul multianual strategic de cooperare internațională pentru dezvoltare și asistență umanitară 2024-2027. R. Moldova va continua să fie beneficiarul prioritar

ROMÂNIA41 mins ago

Nicolae Ciucă: Noul terminal de la Aeroportul Timișoara, un succes “clădit cu bani europeni”. Următorul obiectiv este aderarea deplină cât mai rapidă la Schengen

G2050 mins ago

O invitare a lui Vladimir Putin la summitul G20 din Brazilia trebuie să fie rezultatul unui consens, consideră Emmanuel Macron

ROMÂNIA56 mins ago

Lucian Bode: Inaugurarea terminalului de plecări externe al Aeroportului Timișoara marchează simbolic aderarea României la spațiul Schengen

ROMÂNIA1 hour ago

Președintele ARICE, Rareș Burlacu, prezintă avantajele României în vederea intensificării colaborării economice cu țările din OIF: Suntem ”un vector al inovației și perseverenței”

NATO2 hours ago

Ambasadorul Franței, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: Cooperarea armatelor noastre pe flancul estic, dovada că relațiile franco-română nu au fost niciodată atât de puternice în NATO

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Volodimir Zelenski îi cere președintelui Camerei Reprezentanților să ”adopte rapid” ajutorul militar american ”vital” pentru Ucraina

U.E.3 hours ago

Donald Tusk consideră că ”războiul nu mai este un concept din trecut”: Invazia rusă în Ucraina anunță o nouă eră în Europa

NATO4 hours ago

Două decenii de la cel mai mare val de extindere din istoria NATO. Klaus Iohannis: Aderarea la Alianță a marcat reintegrarea României în familia transatlantică

NATO4 hours ago

Ministrul apărării Angel Tîlvăr: Acum 20 de ani, prin aderarea la NATO, România a primit cele mai solide garanții de securitate

ROMÂNIA22 hours ago

Ministrul Marcel Boloș anunță măsuri menite să protejeze investițiile implementate din bani europeni: Sunt măsuri pe care am promis că le vom adopta

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Premierul Dorin Recean: Cu sprijinul necondiționat al României, R. Moldova și-a consolidat capacitatea de asigurare a securității

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Premierul Marcel Ciolacu subliniază că a venit vremea ”podurilor comerciale și de capital” între România și R. Moldova: Vrem să o ajutăm să facă pași mari și siguri către UE

INTERVIURI2 days ago

INTERVIU Siegfried Mureșan: Obiectivul grupului PPE este începerea negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina până la 30 iunie. Integrarea graduală în piața unică înseamnă că R. Moldova va avea beneficiile unui stat membru

CONSILIUL UE3 days ago

Ministrul Mediului, la Bruxelles: Tranziția către neutralitatea climatică trebuie să fie echitabilă și să țină cont de impactul socio-economic asupra comunităților, lucrătorilor și industriilor care pot fi afectate

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Parlamentul R. Moldova a adoptat o Declarație cu privire la integrarea europeană: Doar aderarea la UE, partener de nădejde timp de decenii, va asigura viitorul țării

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Klaus Iohannis le solicită omologilor din UE sprijin pentru R. Moldova: Trebuie să adoptăm cadrele de negociere pentru aderare. Siguranța Republicii Moldova înseamnă siguranța spațiului european

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Klaus Iohannis: Decalogul pentru funcția de secretar general NATO a fost “foarte bine primit de aliați”. De Mark Rutte “ne deosebește istoria, geografia și viziuni ușor diferite despre viitorul NATO”

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Șefa Comisiei Europene pledează pentru utilizarea energiei nucleare în cadrul tranziției către o energie curată

INTERNAȚIONAL1 week ago

Volodimir Zelenski cere lumii democratice să redea fiecărei națiuni certitudinea că securitatea sa este de nezdruncinat: Regulile trebuie să funcționeze din nou pentru a proteja ordinea mondială

Trending