Efectele scandalului de spionaj: Cadourile oferite de Putin liderilor G20, verificate de serviciile de securitate

vladimir putin van rompuyComisia Europeană a încredinţat serviciului său de securitate cadourile electronice oferite preşedintelui Jose Manuel Barroso şi delegaţiei sale în timpul summitul G20 din septembrie de la Sankt-Petersburg, acestea fiind suspectate că ar conţine programe malware.

“Examinarea este în desfăşurare şi noi nu putem încă să spunem că sunt inofensive”, a declarat miercuri Frédéric Vincent, unul dintre purtătorii de cuvânt ai Executivului de la Bruxelles, potrivit Mediafax.

“Dar se recomandă tuturor membrilor Comisiei să nu folosească materiale externe în timpul misiunilor în străinătate”, a amintit el.

Micul pachet cadou oferit de preşedintele rus Vladimir Putin fiecăruia dintre liderii G20 includea un stick USB şi un încărcător de telefon mobil.

La rândul lor, preşedintele Comisiei Europene şi preşedintele Consiliului, Herman van Rompuy, au încredinţat piesele electronice serviciilor lor de securitate pentru a verifica dacă acestea pot servi colectării ilegale de date de pe computere şi telefoane mobile.

“Nu ştim de ce surse de informaţii este vorba, dar nu este, fără îndoială, decât o tentativă de a abate atenţia de la problemele reale care domină agenda între capitalele europene şi Washington către probleme efemere, inexistente”, a declarat marţi pentru agenţia RIA Novosti Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului.

Sursa: Mediafax

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *