Efectul Miscarii Occupy Wall Street: sute de mii de protestatari in 900 de orase ale lumii

Protestele de „ocupare” a Wall Streetului din New York începute acum o lună, au luat amploare în toată lumea (CBS) în acest weekend, datorită sutelor de mii de manifestanţi din peste 900 de oraşe care au protestat împotriva lăcomiei corporatiste şi a inegalităţii averilor.

Protestatari de la Londra până în Sydney au strigat împotriva capitalismului, în ceea ce a fost considerată o zi de protest la nivel naţional (TIME).

Protestele vin pe fondul unei crize europene care a contribuit la volatilitatea continuă a pieţei şi la temerile legate de o altă recesiune economică globală. Guvernele din zona euro, în special cele datornice din periferie, au implementat măsuri dure de austeritate făcând creşterea economică imposibilă.

Rata şomajului din SUA a rămas peste 9%, în ciuda eforturilor, în Marea Britanie, şomajul a crescut peste 8%, iar în zona euro continuă să planeze în jurul valorii de 10%. Protestatarii se întreabă de ce bancherii şi greii zonei financiare, numiţi de protestatari „1%”, câştigă mai mulţi bani ca oricând, în timp ce lucrătorii, adică restul de 99% se luptă pentru un trai decent.

Criticii protestatarilor spun că aceştia sunt naivi şi incoerenţi, iar alţii pur şi simplu îi acuză de orice, de la comunism la anarhism.

Cu toate acestea, mulţi văd mişcarea aceasta de „ocupare” ca o contrapondere populistă a mişcării de dreapta Tea Party. Protestatarii „reprezintă o scânteie autentică de acţiuni importante la nivel naţional – o şansă ca, în sfârşit, să se respecte promisiunea din 2008 a lui Barack Obama”, scriu John B. Judis si Jonathan Cohn in The New Republic.

Dar, profesorul universitar Sidney Tarrow de la Universitatea Cornell, ne avertizează să nu vedem această mişcare de ocupare prin prisma Tea Party. Tarrow scrie în Foreign Affairs că mişcarea are puţine planuri de politică şi este compus dintr-o „configuraţie în schimbare a suporterilor”.

Cu toate acestea, preşedintele SUA, Barack Obama- care a primit contribuţii considerabile de pe Wall Street în timpul alegerilor din 2008, a urmărit să pătrundă în energia prostestatarilor din acest weekend, acordându-le crezare (Bloomberg). „Şomerul”, a spus el, „poate provoca pe bună dreptate execsul de pe Wall Street fără a-i demoniza pe toţi cei care lucrează acolo”.

Liderii europeni au fost mai neclari în sprijinul lor dat protestatarilor din weekend, însă empatizează sincer cu furia pe scară largă (DerSpiegel) împotriva băncilor mari.

Ministrul german de finanţe, Wolfgang Schauble, a declarat că a luat protestele „foarte în serios”, în timp ce preşedintele Băncii Centrale Europene a declarat că „tinerii au tot dreptul de a fi furioşi”. În Marea Britanie, ministrul de externe William Hague a recunoscut, „în sistemul bancar, multe au mers prost”. Protestele din Europa au un simţ şi mare al urgenţei faţă de SUA, întrucât factorii de decizie politică cer o recapitalizare a băncilor europene, pentru a evita contagierea datoriilor din Grecia.

Contrastând, Will Marshall susţine în New Republic, că protestatarii doar vor agrava tensiunile ideologice şi partizanatul în viaţa politică americană. Marshall spune că protestele sunt deturnate de „masele grupurilor de stânga din afară”, care subminează mesajul lor că SUA devine din ce în ce mai egală din punct de vedere economic. Între timp, Daniel Halper (de la Weekly Standard’s) respinge protestatarii – sunt „criminali şi huligani”, punând la grămadă partea minoritară violentă cu cea majoritară alcătuită din demonstranţi paşnici.

Cu toate acestea, mişcarea „de ocupare” devine globală, iar susţinătorii ei sunt din ce în ce mai variaţi din punct de vedere politic. După cum scrie Erik Tarloff în The Atlantic, lipsa de coeziune politică este, poate, irelevantă. „Ceea ce contează este refuzul general de tolera situaţia actuală ce pare să fi atins un punct critic”.

Sursa articol: Council on Foreign Relations

Sursa foto: aangirfan.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *