Egipt: primele alegeri prezidenţiale libere de la căderea regimului lui Mubarak. Procesul de votare a început

Egiptenii merg sâmbătă şi duminică la urne în plină criză politică pentru al doilea tur al primelor alegeri prezidenţiale de la înlăturarea de la putere a lui Hosni Mubarak, în care se vor confrunta fostul militar Ahmad Shafiq cu Mohammed Morsi, din partea Fraţilor Musulmani, informează Mediafax.

Cozi de aşteptare lungi s-au format la Cairo în faţa unor birouri de vot chiar înainte de deschiderea lor, la ora locală 08.00 (09.00 ora României).

Sute de persoane nerăbdătoare să voteze aşteptau în faţa unei şcoli transformate în birou de vot în cartierul Shobra, din Cairo, unde locuiesc numeroşi copţi (creştini din Egipt).

“Voi vota pentru cel care va garanta securitatea şi siguranţa comunităţii noastre şi a ţării”, a afirmat Makram, un tânăr egiptean în vârstă de 30 de ani.

Circa 50 de milioane de alegători sunt chemaţi în decurs de două zile la urne, pentru a alege între cei doi candidaţi. Peste 150.000 de militari au fost desfăşuraţi pentru a securiza procesul electoral. Rezultatele oficiale sunt aşteptate la 21 iunie.

Cursa prezidenţială a divizat ţara între cei care se tem de o revenire a fostului regim dacă va fi ales Shafiq şi cei care resping intrarea religiei în politică în cazul victoriei Fraţilor Musulmani.

Morsi a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale cu 24,7 la sută din voturi. Shafiq a obţinut 23,6 la sută.

Cel de-al doilea tur are loc pe fondul unor turbulenţe politice care ar putea antrena menţinerea la conducerea Egiptului a Consiliului suprem al forţelor armate (CSFA), căruia Mubarak i-a predat puterea după ce a demisionat.

Joia aceasta, Curtea Constituţională a invalidat rezultatele scrutinului legislativ din cauza unui viciu din legea electorală, declarând astfel “ilegal” parlamentul dominat de islamişti. De asemenea, Curtea Constituţională i-a permis lui Chafiq să se menţină în cursă, în pofida unei legi care le interzice reprezentanţilor fostului regim să aspire la putere.

Puterea legislativă ar putea, prin urmare, să revină armatei pentru o perioadă nedeterminată.

Sursa: Mediafax.ro
Foto:  diarioepoca.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *