Elena Udrea mai vrea un miliard de euro din fondurile europene gestionate de ministerele codase la absorbtie

Elena Udrea mai vrea sa ia un miliard de euro din fondurile gestionate de ministerele ramase codase la absorbtia fondurilor europene. Intr-un interviu pentru caleaeuropeana.ro, ministrul Dezvoltarii Regionale a explicat ca nivelul ridicat de contractare si absorbtie de la MDRT permite solutii de recuperare a intarzierilor in folosirea fondurilor europene. Primul vizat este ministerul Muncii, care prin POSDRU ar putea furniza o buna parte din banii ceruti de MDRT. Aflati aici la ce ar fi folositi banii.

Potrivit unui comunicat al MDRT, ministrul Elena Udrea a anunţat că valoarea totală a proiectelor contractate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) prin Programul Operaţional Regional 2007-2013 este, în acest moment, de 4,4 miliarde euro, în timp ce proiectele depuse se ridică la 12 miliarde euro.
De asemenea, ministrul Elena Udrea a precizat că plăţile achitate de MDRT beneficiarilor în contul proiectelor finanţate prin acest program sunt de circa 1 miliard de euro. În condiţiile în care termenul maxim de contractare pentru POR este 2013, iar Uniunea Europeană face rambursări de plăţi în contul acestui program până în 2015 inclusiv, există toate premisele ca fondurile europene disponibile prin POR să fie accesate integral.
În acest context, Elena Udrea a anunţat că se analizează posibilitatea de a suplimenta bugetul Programului Operaţional Regional, prin realocarea de sume de la alte programe operaţionale, care întregistrează întârzieri în procesul de contractare. Fondurile suplimentare ar urma să fie direcţionate cu prioritate către reabilitarea termică, domeniu acceptat în acest an de Comisia Europeană ca fiind eligibil la finanţare prin POR.
Declaraţiile au fost făcute în contextul participării ministrului Elena Udrea la conferinţa „Next EU Multiannual Financial Framework: How to stimulate growth and reduce development disparities among EU regions?”. Evenimentul, organizat de Institutul European din România şi Reprezentanţa Comisiei Europene a avut ca scop realizarea unei dezbateri cu privire la viitorul cadru financiar multianual al UE, pentru perioada 2014-2020.
În deschiderea conferinţei, au fost prezenţi, printre alţi invitaţi, E.S. domnul Marek Szczygiel, Ambasadorul Republicii Polonia în România, şi E.S. domnul Janusz Lewandowski, Comisar european pentru Programare Financiară şi Buget.

foto: MDRT.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *