Estonia deschide prima e-ambasadă din lume în Luxemburg. Premierul eston: Securitatea datelor și cea cibernetică sunt de o importanță crucială

Considerată unul dintre cele mai conectate state din lume, Estonia a dovedit din nou acest lucru prin decizia sa de a deschide în anul 2018, la Luxembrug, prima e-ambasadă, unde își va depozita băncile de date, informează AFP, citat de Agerpres.

Foto: Wikipedia

Sala serverelor, care va benefica de o protecție sporită, va adăposti informații importante ale e-guvernului eston, care vor rămâne accesibile chiar dacă sistemul de pe teritoriul național nu mai este funcțional.

Securitatea datelor și securitatea cibernetică sunt de o importanță crucială din punct de vedere al încrederii oamenilor și al funcționării serviciilor“, a precizat luna trecută premierul eston Juri Ratas, a cărui țară de 1,3 milioane de locuitori este poreclită E-stonia datorită apetitului ei pentru noile tehnologii, în condițiile în care majoritatea serviciilor publice din această țară sunt accesibile pe un portal special și încă din 2005 a fost introdus votul electronic. În același timp, Tallin este gazda unui centru de apărare cibernetică al NATO, unde experții din America de Nord și Europa de Vest au drept scop garantarea securității celor 29 de state membre ale Alianței.

Ambasada care urmează să fie deschisă la Luxemburg va găzdui în principal informații financiare referitoare la importuri, compani, documente de identitate, pensii, legislație și recensământ.

Ambasada virtuală are ca scop garantarea continuității electronice a țării, a declarat Emilie Toomela, purtătoare de cuvânt a Ministerului Economiei și Comunicațiilor din Estonia.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.