EUobserver: Premierul român ignoră instanțele și se duce la summitul UE. Băsescu: România este nelegitim reprezentată

Liderii UE poate nu s-au hotărât încă asupra măsurilor care trebuie luate pe parcursul summitului de azi, dar politicienii români nu s-au putut decide nici măcar cine ar trebui să participe, scrie EUobserver.

Potrivit publicației, o hotărâre judecătorească trebuia să încheie problema. Disputa dintre premier și președinte continuă, însă, în ciuda verdictului dat de Curtea Constituțională.

Judecătorii de top ai țării au deliberat : președintele trebuie să  participe la reuniunea de două zile de la Bruxelles. Cu toate acestea, prim-ministrul Victor Ponta a plecat deja către capitala UE, susținând că judecătorii sunt ”oamenii lui Băsescu”.

Ponta insistă asupra faptului că cele mai multe țări sunt reprezentate de șefii lor de Guvern la summitul UE. Dar România este o republică prezidențială unde președintele are ultimul cuvânt în problemele de afaceri externe și securitate.

Disputa actuală este o repetare a situației din perioada 2004-2008 când Băsescu a trebuit să-și împartă atribuțiile cu un prim-ministru dintr-un partid diferit. Călin Popescu Tăriceanu, premierul din vremea accea, a insistat să fie prezent la sumit-urile UE. Cei doi au de multe ori în dezacord în timpul conferințelor de presă comune.

Însă este prima dată când un oficial român ignoră în mod deschis pronunțarea unei hotărâri a Curții Constituționale. ”Voi merge mâine la Bruxelles. Am mandat, nu din partea celor cinci judecători numiți pe criterii politice, ci de către Parlamentul român”.

Hotărârea Curții Constituționale nu a fost publicată în Monitorul Oficial până joi dimineață, notează publicația.

Oficialii UE privesc oarecum amuzați situația: ”Acest lucru cu siguranță nu va ajuta România să scape de monitorizarea în materie de justiție și corupție” a declarat un oficial de rang înalt.

România, alături de vecina sa din sud, Bulgaria, sunt singurii membri UE care continuă să fie monitorizați de către Comisia Europeană în încercarea de a menține reformele anti-corupție pe drumul cel bun.

Mai multe detalii AICI.

Preşedintele Traian Băsescu a dat o declarație de presă la Palatul Cotroceni. Premierul Victor Ponta a plecat joi dimineaţa spre Bruxelles, însoţit de ministrul de Externe şi de cel al Afacerilor Europene, potrivit Mediafax.

Acesta a declarat că pentru prima dată în 8 ani de mandat a fost “împiedicat” să îşi exercite atribuţiile constituţionale.

Principalele declarații ale președintelui, potrivit Mediafax:

– În cei 8 ani de când eu reprezint statul român am reuşit să ne creem o bună reputaţie. Reputaţia ar fi fost pusă la îndoială dacă astăzi la Bruxelles am fi mers doi delegaţi.

Este prima dată în 8 ani de exercitare a funcţiei când sunt împiedicat să-mi exercit atribuţiile constituţionale.

– Această stânjenitoare dispută preşedinte-premier la Bruxelles ar fi făcut înconjurul lumii.

– Este pentru prima dată în 22 de ani când un premier îşi asumă prerogativele preşedintelui fără să aibă un mandat de la acesta. Aş spune o asumare nelegitimă de mandat de reprezentare a statului.

România este legitim prezentă la Consiliul European, dar este nelegitim reprezentată. Niciun parlamentar sau politician important nu are a se plânge de modul cum Constituţia reflectă ordinea în stat, având în vedere că de 2 ani cer Parlamentului revizuirea Constituţiei.

– Am luat decizia să nu merg la Bruxelles pentru că ar fi fost o situaţie stânjenitoare şi pentru partenerii noştri europeni. Nu am vrut să particip, chiar dacă am abdicat de la o atribuţie constituţională.

Am decis să nu merg la Bruxelles pentru a proteja ce am construit în 8 ani: o bună imagine a României.

Nu am făcut niciun fel de afirmaţii despre plângere penală şi le resping.

– Statul de drept este pus sub semnul întrebării prin atitudinea anunţată ieri de premierul Victor Ponta. Decizia de ieri a Curţii Constituţionale nu necesita publicarea în Monitorul Oficial. Eu nu aveam nevoie de publicare pentru a merge la Bruxelles, ci să nu fiu împiedicat să ajung la Bruxelles.

– Când spun că am fost împiedicat să-mi exercit mandatul mă refer la două instituţii. De 8 ani preşedintele transmite la MAE delegaţia cu care participă la Consiliul European. Ieri am transmis din nou la MAE şi la premier lista delegaţiei, dar până dimineaţă nu a fost transmisă la Consiliului European. Prin urmare, prin decizia premierului şi a Ministerului de Externe am fost împiedicat să merg la Consiliul European.

Ponta m-a anunţat doar că se duce la Bruxelles. Azi în jurul orei 12 m-a sunat să-i dau un mandat.

Foto: gov.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *