Euriborul, cel mai scăzut nivel din ultimele 12 luni. Creditele nu se ieftinesc

Euribor, dobânda la care băncile se împrumută în euro de pe piaţa interbancară, a atins minimul ultimelor 12 luni datorită lichidităţilor masive pe care Banca Centrală Europeană (BCE) le pune la dispoziţia băncilor pentru a preveni o criză în sistemul financiar. Cu toate acestea, în România tendinţa este ca împrumuturile în euro să se scumpească, informează site-ul de ştiri Mediafax.ro.

Dobânda Euribor la trei luni, de referinţă pentru împrumuturile în euro de pe piaţa interbancară, a atins miercuri 1,07%, cel mai redus nivel de după 28 ianuarie 2011, scrie Financial Times, potrivit Mediafax. Fondurile de sute de miliarde de euro pe care BCE le pune la dispoziţia băncilor prin intermediul programului de creditare pe trei ani fac ca băncile să nu fie nevoite să apeleze la pieţele private pentru a strânge lichidităţi.

În România, 60% din totalul creditelor este în valută, iar 90% din acestea sunt împrumuturi în euro. Reducerea dobânzii Euribor, de care se ţine cont în calcularea dobânzilor creditelor în euro acordate de bănci, ar trebui în teorie să diminueze costul împrumuturilor. Cu toate acestea, mai multe bănci, printre care Emporiki, BCR, Raiffeisen şi Garanti Bank au scumpit creditele la începutul acestui an, pe motiv că plătesc mai mult pentru a atrage resurse de la clienţi.

“În România, băncile au reacţionat la condiţiile locale în sensul că provizioanele constituite de aceste instituţii au crescut, gradul de îndatorare al populaţiei este ridicat, iar credibilitatea instituţiilor de credit s-a redus pentru că perspectivele la nivel european sunt reduse”, a afirmat Laurian Lungu, citat de Mediafax.ro.

Sursa articol: Mediafax.ro
Sursa foto:  luc-q.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *