Euro-confruntarea din PDL

 Dan Carbunaru

Euro-confruntarea din PDL are in prim plan doi lideri care au performat pentru partid, in perioada de ministeriat. In primul sau mandat, actualul Presedinte, Vasile Blaga, la acea vreme ministru al Administratiei si Internelor, a facut posibila eliminarea steguletelor rosii si galbene din Capitolul 24 JAI-Justitie si Afaceri Interne, reusind si renegocierea costisitorului contract cu EADS, pentru securizarea frontierelor. La al doilea mandat in fruntea Internelor, dupa o scurta trecere pe la Dezvoltare si Turism, a trebuit sa renunte, dupa ce politistii protestatari au dat cu caschetele de gardul Cotroceniului si au scandat lozinci anti-prezidentiale.

dan-carbunaruDe cealalta parte, Elena Udrea a prins rapid trendul pro-european. A trecut peste momentul jenant legat de “presedintele” Norvegiei si a performat la Dezvoltare Regionala si Turism, mandate preluat, coincidenta, chiar de la Blaga. Acolo a reusit unul dintre cele mai mari procente de absorbtie a fondurilor europene, una dintre problemele cele mai mari ale Romaniei europene.

Astazi, cei doi lideri se infrunta pentru sefia PDL, in timp ce o alta grupare pro-europeana, cea a reformistilor, din care fac parte Monica Macovei, Cristian Preda sau Sever Voinescu sta inca in expectativa.

La ultima suspendare a lui Traian Basescu, PDL a mizat aproape exclusive  pe cartea europeana. Institutional, a functionat aceasta strategie. Presedintele si-a pastrat pozitia de la Cotroceni.  Electoral, temele europene nu mai par a aduce in Romania procente semnificative.

PDL a cules multe roade politice de pe urma discursului si reformelor in spirit European. Ultimele luni insa au adus, pe un asemenea fond, scaderi electorale dramatice. Laurii Congresului PPE de la Bucuresti s-au ofilit demult. Zanganitul sabiilor este astazi mai puternic decat Oda bucuriei. Ce se va alege de orientarea pro-europeana a acestui Partid? Vom vedea la sfarsitul lunii martie.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.