Petru Luhan: Ponta maschează incompetența Guvernului de a atrage fondurile europene

Petru LUHANPremierul Victor Ponta maschează incompetenţa Guvernului de a atrage fondurile europene, susţine europarlamentarul Petru Luhan, conform unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.

Luhan cere Guvernului să nu mai dezinformeze cetăţenii şi să găsească urgent soluţii pentru ca ţara noastră să nu piardă alocări importante din fondurile UE.

Premierul Victor Ponta a declarat, săptămâna trecută, că ţara noastră a înregistrat progrese semnificative în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene. Premierul a menţionat că rata absorbţiei a ajuns la 21%, faţă de 7% cât era atunci când guvernul condus de acesta a ajuns la putere.

Petru Luhan a declarat: “Ceea ce a uitat însă domnul Ponta să precizeze este faptul că la momentul în care dansul a ajuns la putere, fondurile europene erau contractate în proporţie de 78%, pe unele axe ele fiind deja epuizate. Datoria dânsului era să se asigure că aceste proiecte sunt implementate şi plăţile sunt efectuate la timp, nimic mai mult. Conform planificărilor stabilite înaintea venirii guvernării USL la putere, ar fi trebuit ca în acest moment rata absorbţiei să fie mult mai ridicată. Domnul Ponta ar trebui să amintească cetăţenilor şi care este ciclul de viaţă al unui proiect. Dacă pană in 2010-2011 principala activitate a autorităţilor a fost cea de contractare, anii următori au fost marcaţi de perioadele de implementare şi finalizare a contractelor, care atrag de la sine si plăţile către beneficiari. Astfel, în momentul de faţă, ar fi fost normal ca rata absorbţiei să fie mult mai mare având în vedere că multe lucrări au fost deja finalizate şi plăţile trebuiau efectuate”.

Europarlamentarul menţionează în comunicat că România ocupă, în continuare, ultimul loc în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene, situaţia ţării noastre fiind ţinută strâns sub observaţie de către oficialii de la Bruxelles. Acesta este şi motivul pentru care Comisia Europeană a luat în considerare prelungirea cu un an a perioadei pentru cheltuirea sumelor alocate pentru perioada de programare 2011-2013, de către România, mai spune Luhan.

“Guvernul României nu a adoptat nici o măsură pentru a absorbi aceste sume de bani. Cer pe aceasta cale guvernanţilor să acţioneze urgent pentru elaborarea de propuneri către Comisia Europeană. Este de datoria Guvernului să vina cu soluţii fiabile pentru utilizarea acestor bani şi un eşec al acestora poate însemna ratarea unei şanse foarte importante de a stimula economia românească şi de a crea locuri de muncă”, a mai declarat Petru Luhan, membru al Comisiei pentru Dezvoltare Regionala a Parlamentului European.

Share daca ti-a placut articolul:

One Response to Petru Luhan: Ponta maschează incompetența Guvernului de a atrage fondurile europene

  1. din PDL 23/08/2013 at 15:56

    Domnilor, nu mai publicati ce debiteaza acest domn, mai ales ca se stie deja, ca nu mai are niciun cuvint de spus, organizatia Suceava nu-l mai sustine,nu va mai fi europarlamentar, nu-l mai implica in activitatile locale, ba mai mult este in dizgratia totala a sefilor de partid, situatie determinata de arogantele si sfidarile la adresa celor care l-au facut ce este azi!!!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.