Eurobarometru: 60% dintre europeni vor sa lucreze si dupa varsta de pensionare dar nu doresc si majorarea varstei de pensionare

Comisia a prezentat un nou sondaj Eurobarometru care arata ca 71% dintre europeni sunt constienti ca populatia Europei este in curs de imbatranire, dar numai 42% sunt ingrijorati de aceasta evolutie. Acest rezultat contrasteaza puternic cu perceptiile responsabililor politici, care privesc imbatranirea populatiei drept o problema majora, scrie EurActiv.ro. Peste 60% cred ca ar trebui sa ni se permita sa continuam sa lucram dupa varsta de pensionare si o treime afirma ca le-ar placea sa lucreze mai mult. In mod surprinzator, persoanele aproape de varsta de pensionare sunt mai susceptibile sa impartaseasca aceasta opinie decat tanara generatie.

Sondajul Eurobarometru acopera cinci domenii:

  • perceptia generala a varstei si a persoanelor in varsta
  • persoanele in varsta la locul de munca
  • pensionarea si pensiile
  • munca voluntara si sprijinul pentru persoanele in varsta
  • un mediu favorabil persoanelor in varsta.

Sondajul arata ca definitiile referitoare la “tanar” si “batran” difera semnificativ de la o tara la alta. In Malta, Portugalia si Suedia, persoanele sub 37 de ani sunt considerate tinere, in timp ce in Cipru si Grecia persoanele sunt considerate tinere pana la 50 de ani. In medie, europenii cred ca incepem sa fim considerati batrani putin inainte de 64 de ani si nu mai suntem considerati tineri de la varsta de 41,8 ani. De asemenea, perceptiile variaza in functie de varsta si gen – femeile cred ca batranetea incepe putin mai tarziu decat barbatii (65,0 ani fata de 62,7 ani).

O treime dintre europeni afirma ca ar dori sa continue sa lucreze dupa ce ajung la varsta pensionarii, iar ideea combinarii unei activitati cu timp partial cu o pensie partiala este mai atractiva decat iesirea completa la pensie pentru aproape doua treimi dintre europeni, potrivit Reprezentantei CE la Bucuresti.

Sursa articol: EurActiv.ro
Sursa foto:  shutterstock.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.