Eurobarometru: 9 din zece romani cred ca situatia economiei nationale este proasta. Romanii asteapta masuri anticriza de la Guvern, desi doua treimi nu au incredere in acesta. Cu ce s-au ales din aderarea la UE

Pesimismul domina societatea romaneasca. 9 din 10 romani cred ca situatia economiei nationale este proasta, potrivit rezultatelor Eurobarometrului transmis catre caleaeuropeana.ro  de catre Comisia Europeana, pe baza studiilor realizate in statele membre in primavara acestui an. Media UE este de 72 la suta. Doar 8 la suta cred ca economia tarii merge bine, in timp ce media UE este de 26 la suta.

voce ueTrendul este asemanator si in privinta gospodariei proprii. Astfel, 58 la suta dintre romani spun ca situatia financiara a familiei este proasta, fata de media europeana de 35 la suta. Doar 39 la suta dintre romani cred ca au o situatie buna a gospodariei, fata de o medie europeana de 63 la suta.

75 la suta dintre romani cred ca economia va merge la fel sau se va inrautati in urmatorul an

viitor uePentru urmatoarele 12 luni, 19 la suta dintre romani cred ca situatia economica a tarii se va imbunatati, in timp ce 44 la suta cred ca va ramane aceeasi iar 31 la suta cred ca se va inrautati. Procentele sunt sensibil egale cu cele ale asteptarilor la nivel UE. Romanii sunt ceva mai optimisti in privinta revenirii economiei UE – 27 la suta, fata de o medie europeana de 18 la suta. In acelasi timp, 73 la suta dintre europeni cred ca situatia economica la nivel european va ramane la fel sau se va imbunatati, in timp ce doar 53 la suta dintre romani cred asta. Aproape 20 la suta dintre romani nu stiu ce sa creada in legatura cu acest subiect, semn de deruta.

In ceea ce priveste propriul loc de munca, romanii sunt ceva mai optimisti decat media europeana – 19 la suta, fata de 17 la suta la nivel UE cred ca in urmatoarele 12 luni situatia va fi mai buna. Pe de alta parte, 41 la suta dintre romani – fata de 61 la suta, media UE –  cred ca locul de munca nu va suferi vreo modificare, iar 17 la suta cred ca va fi mai rau.

Economia, preturile si inflatia – cele mai mari probleme resimtite de romani

Intrebati care cred ca sunt cele mai importante doua probleme cu care se confrunta propria tara, romanii s-au aratat ingrijorati de situatia economica – 44 la suta, in timp ce 35 la suta cred ca este importanta situatia cresterii preturilor si inflatiei.

La nivel UE, cele mai importante probleme sunt percepute cele privind somajul – 51 la suta si situatia economica – 33 la suta.

Romanii, cota mare de incredere in UE. Doua treimi nu au incredere in Guvern si Parlament

Increderea in UE este de 45 la suta in Romania, fata de o medie europeana de 31 la suta. Increderea in Parlamentul national este de 16 la suta, fata de o medie europeana de 26 la suta. Asta in conditiile in care in Romania 75 la suta dintre romani au spus ca nu au incredere in Parlament. Romanii au mai multa incredere in Guvern – 26 la suta, procent similar cu cel european, in timp ce 69 la suta declara ca nu au incredere in Guvern.

 Romanii asteapta de la Guvern masuri anticriza

La intrebarea care dintre institutii sunt cele mai capabile sa ia masuri efective in fata crizei economice si financiare, aproape jumatate dintre romani au raspuns ca Guvernul, dublu fata de media europeana, in timp ce un sfert cred ca UE. FMI este vazut ca o solutie potrivita doar de 6 la suta dintre romani, fata de 13 la suta la nivel UE.

45 la suta dintre romani spun ca traiesc de pe o zi pe alta

45 la suta dintre romani spun ca situatia actuala nu le permite sa faca niciun plan de viitor si ca traiesc de pe o zi la alta. Alti 31 la suta spun ca pot estima ce vor face peste 6 luni. Doar 15 la suta dintre romani au o perspectiva a situatiei gospodariei pentru 1-2 ani.

4 din 10 romani nu se simt cetateni UE. Mai mult de jumatate dintre greci cred acelasi lucru

cetean ueDin septembrie 2012, numarul europenilor care nu mai cred ca vocea lor conteaza in UE este in crestere. Eurobarometrul arata ca aceasta categorie  ajuns la 67 la suta, fata de 63 la suta in toamna anului trecut. Cei care cred ca vocea lor conteaza au scazut de la 31 la suta la 28 la suta.

Romanii, in procent de 43 la suta, nu se simt cetateni ai UE, fiind in top, alaturi de italieni-47 la suta, bulgari – 51 la suta, britanici – 51 la suta, ciprioti – 55 la suta si greci-56 la suta. La intrebarea daca se simt cetateni ai UE, cei mai multi care au spus ca nu stiu sunt romanii, cu 4 la suta.

Cu nu stiu au raspuns 7 la suta dintre romani pana si la intrebarea daca vor sa stie mai multe despre drepturile lor de cetateni UE. Doua treimi au aratat, insa, ca ar vrea sa stie mai multe.

Eurobarometrul arata ca 49 la suta dintre europeni sunt optimisti in legatura cu viitorul UE, in timp ce 46 la suta sunt pesimisti. Increderea in viitorul UE s-a prabusit in 2011, cand optimistii au scazut la 48 la suta, la cateva luni dupa ce sondajele aratau cote optimiste de 58 la suta. In 2007, optimistii dominau UE, cu 69 la suta.

Cu ce s-au ales romanii din aderarea la UE 

Principalul beneficiu al apartenentei la UE este pentru romani libera circulatie a persoanelor, bunurilor si serviciilor – 72 la suta, fata de media europeana de 56 la suta. Pacea este perceputa ca al doilea beneficiu ca importanta de catre 61 la suta dintre romani. Printre cele mai importante beneficii se mai numara puterea economica a UE – 27 la suta, fata de media europeana de 20 la suta, nivelul bunastarii  – sistem de sanatate, educatie, pensii – 33 la suta, fata de media UE de 19 la suta si politica agricola comuna – 27 la suta, fata de 12 la suta media UE.

beneficii ueConform rezultatelor ultimului sondaj Eurobarometru publicat marți, 23 iulie, șase din zece cetățeni ai UE se simt „europeni” și doresc să afle mai multe despre drepturile lor, dar mai puțin de jumătate (46 %) știu în ce constau aceste drepturi. Aceste rezultate trebuie interpretate în contextul Anului european al cetățenilor, 2013 — un an dedicat îmbunătățirii gradului de conștientizare cu privire la drepturile cetățenilor europeni.

Rezultatele arată, de asemenea, că europenii consideră că drepturile de care beneficiază în calitate de cetățeni ai UE sunt cel mai semnificativ rezultat pozitiv din partea UE — aproape șase din zece persoane identifică libera circulație a persoanelor, a bunurilor și a serviciilor drept cel mai semnificativ rezultat pozitiv din partea UE.

În pofida crizei, persoanele care afirmă că sunt optimiste privind viitorul UE sunt mai numeroase decât cele care se declară pesimiste, în 19 din cele 28 de țări, iar pesimismul legat de impactul crizei asupra locurilor de muncă pare a fi în scădere. Aproape șapte din zece europeni (67 %) și peste jumătate din cetățenii fiecărui stat membru afirmă că UE are un cuvânt de spus la nivel global.

O majoritate absolută (51 %) a europenilor sunt în favoarea monedei euro, iar în cadrul zonei euro o majoritate de două treimi (62 %) susțin moneda unică. Această susținere atinge cote maxime sau foarte apropiate de cele maxime (între 68 % și 77 %) în patru din ultimele cinci state care au aderat la zona euro (Estonia, Malta, Slovenia și Slovacia).

Sondajul Eurobarometru standard din primăvara anului 2013 a fost realizat pe baza unor interviuri față în față, care au avut loc în perioada 10–26 mai 2013. În total, au fost intervievate 32 694 de persoane din toate statele membre ale UE și din țările candidate.

Informații suplimentare

Raportul privind primele rezultate prezintă percepțiile europenilor asupra situației economice actuale, principalele lor preocupări și nivelul de încredere în instituțiile politice. Raportul vizează, de asemenea, opiniile acestora cu privire la criză, strategia Europa 2020, precum și aspecte legate de cetățenia UE.

Sursa: Comisia Europeana

AICI Concluziile Eurobarometrului realizat in Romania

 

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *