Eurobarometru: 98% dintre respondenți afirmă că învățarea limbilor străine este bună pentru copiii lor

Aproape nouă din zece cetățeni ai UE cred că este foarte utilă capacitatea de a vorbi limbi străine și 98% spun că stăpânirea limbilor străine va fi benefică pentru viitorul copiilor lor, arată un nou sondaj de opinie Eurobarometru privind atitudinea cetățenilor UE față de multilingvism și învățarea limbilor străine.

Cu toate acestea, un studiu separat al Comisiei Europene, prima anchetă europeană privind competențele lingvistice, scoate în evidență faptul că există un decalaj între aspirații și realitate în ceea ce privește capacitatea de a vorbi o limbă străină în practică: testele efectuate în rândul elevilor adolescenți din 14 țări europene arată că doar 42% sunt competenți în prima lor limbă străină și doar 25% în cea de-a doua. O proporție semnificativă, 14% în cazul primei limbi străine și 20% în cazul celei de-a doua, nu ating nici măcar nivelul de „utilizator de bază”.

Androulla Vassiliou, comisar european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret, a declarat: „Acest sondaj Eurobarometru arată că oamenii pun mare preț pe multilingvism și învățarea limbilor străine și ar trebui să ne bucurăm pentru asta, dar trebuie, în același timp, să progresăm în îmbunătățirea predării și învățării limbilor străine. Capacitatea de a comunica într-o limbă străină îți lărgește orizontul și deschide căi; ea sporește capacitatea de ocupare a unui loc de muncă și, în cazul întreprinderilor, poate deschide noi oportunități în cadrul pieței unice.”

La zece ani de la Declarația de la Barcelona din 2002 a șefilor de stat și de guvern, care au pledat pentru predarea a cel puțin două limbi străine de la o vârstă foarte fragedă, europenii sunt în mare măsură conștienți de avantajele multilingvismului. Aproape trei sferturi (72%) sunt de acord cu acest obiectiv și 77% consideră că acesta ar trebui să constituie o prioritate politică. Mai mult de jumătate din europeni (53%) folosesc limbi străine la locul de muncă și 45% consideră că au obținut un loc de muncă mai bun în propria țară datorită competențelor lingvistice.

Cu toate acestea, numărul europenilor care spun că pot comunica într-o limbă străină a scăzut ușor, de la 56% la 54%. Aceasta se datorează, în parte, și faptului că rusa și germana nu mai sunt obligatorii în cadrul programelor școlare din țările din Europa centrală și de est.

Sondajul Eurobarometru special (386) privind europenii și limbile lor s-a realizat în primăvara anului 2012. S-au realizat interviuri față în față cu aproximativ 27 000 de persoane, în limba lor maternă. Toate cele 27 de state membre au fost incluse, iar participanții au reprezentat diferite grupuri sociale și demografice.

Mai multe informații la ec.europa.eu.

Foto: vulpinews.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.