Eurobarometru : Doar 6% dintre români își cunosc drepturile de cetățeni europeni. Află aici care sunt drepturile tale

Ombudsmanul european investighează plângerile din partea cetățenilor, a UE, a ONG-urilor, companiilor etc. cu privire la administrarea defectuoasă a instituțiilor UE (organe, oficii, agenții șamd).

Această administrare defectuoasă include toate tipurile de comportament necorespunzătoare: de la întârizierea efectuării plăților pentru proiecte UE la refuzul nejustificat de a da un document sau o informație.

Ombudsmanul este adesea văzut ca o legătură între cetățenii europeni și administrația UE. Una dintre prioritățile sale principale este să ajute administrația UE să devină mai transparentă, mai eficientă și mai accesibilă UE. În plus, informează cetățenii europeni cu privire la drepturile lor noi introduse de Tratatul de la Lisabona și Carta Drepturilor Fundamentale a UE.

Eurobarometrul efectuat în acest an are drept scop evaluarea gradului de informare al cetățenilor europeni cu privire la Carta Drepturilor Fundamentale și ce importanță acordă aceștia drepturilor lor de cetățeni europeni. În plus, chestionarea europenilor cu privire la performanța admnistrației UE ar trebui să ajute la identificarea domeniilor care trebuie îmbunătățite.

Printre constatări se află:

  • 72% dintre cetățeni nu se simt informați cu privire în legătură cu Carta Drepturilor Fundamentale a UE. Doar 6% dintre români se consideră bine informați.
  • Impresia publicului este că performanța administrației UE, din punct de vedere al eficacității și transparenței, este scăzută. Astfel, garantarea faptului că cetățenii UE își cunosc drepturile și știu cum să facă uz de ele, este considerată ca fiind o responsabilitate deosebit de importantă în Danemarca și Suedia (69%), în timp ce în România, acest fapt nu este văzut ca fiind unul esențial (38%).
  • 26% dintre români declară că nu știu ce responsabilități principale are Ombudsmanul.
  • Lucrul cu ombudsmanii din statele membre pentru a asigura că plângerile cetățenilor cu privire la UE sunt rezolvate în mod eficient este considerată a fi o funcție de bază a Ombudsman în Danemarca (61%) și Suedia (59%), spre deosebire de  România (16%) și Lituania (22%).

Lipsa de cunoștințe în rândul respodenților la sondajul de opinie cu privire la Carta Drepturilor Fundamentale este îngrijorătoare. În același timp, majoritatea respondenților consideră că funcția principală a Ombudsmanului este de a se asigura că cetățenii UE își cunosc drepturile și știu când să le folosească. Aceste rezultate demonstrează clar importanța pe care Ombudsmundul European cu privire la informarea cetățenilor cu privire la Cartă și drepturile pe care le au aceștia.

Studiul demonstrează că proiectul de conectare cu cetățenii UE rămâne o lucrare în curs de desfășurare ce mai trebuie îmbunătățită.

Eurobarometrul realizat în acest an poate fi accesat aici.

Puteți citi aici un interviu cu N. Diamandouros, Ombudsmanul European.

Carta Drepturilor Fundamentale a UE poate fi consultată aici.

Sursa foto: uworkers.org

 

 

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *