Eurobarometru: Încrederea românilor în UE a ajuns la cel mai scăzut nivel de când este stat membru

Nivelul de încredere al românilor în Uniunea Europeană a scăzut de la 60% în 2010 la 46% în 2011, potrivit Eurobarometrului lansat marți şi preluat de Realitatea.net.

Nicolae Idu, șeful Reprezentanței Comisiei Europene la București, a precizat că acesta este cel mai scăzut nivel de încredere al românilor în instituțiile europene, de când România este stat membru și de când era țară candidată la UE.

O explicație ”locală a acestei prăbușiri” a încrederii este, în opinia lui Idu, faptul că în România efectele crizei s-au produs cu un anumit decalaj față de restul Europei. Astfel, efectele au fost simțite abia  în 2011, an în care s-a efectuat și acest Eurobarometru. În plus, aceste măsuri de austeritate au fost luate în acord cu instituțiile care au acordat împrumuturi României, printre care se numără și UE. Așteptările ”neîmplinite” privind absorbția fondurilor europene – în 2011 rata reală de absorbție fiind de 3% – au contribuit și ele la această scădere drastică a încrederii românilor în UE, care altădată acordau o încredere de 85%.

Pentru România, datele Eurobarometrului au fost culese între 3 și 20 noiembrie 2011 pe baza unui eșantion reprezentativ la nivel național de 1011 persoane de 15 ani și peste.

Sondajul a fost realizat de TNS Opinion&Social, la cererea Comisiei Europene. Datele au fost culese în cele 27 de state membre ale UE, cele trei țări candidate – Croația, Turcia și Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei – , plus Comunitatea Cipriotă Turcă.

Sursa articol: Realitatea.net
Sursa foto:  liviuioanstoiciu.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *