Trei eurodeputați români critică prezența liderului extremist francez, Marine Le Pen, în România: ”Nu putem asista impasibili la tentativele de a face din România polul unor ideologii periculoase. Pentru ce raţiuni s-a aprobat desfăşurarea acestei activităţi politice pe teritoriul Romaniei?”

Anunțul potrivit căruia președintele Partidului Frontul Național din Franța, Marine Le Pen, va fi prezentă sâmbătă la Sinaia pentru o conferință intitulată ”Europa noastră – Europa Națiunilor”, a generat reacții din partea europarlamentarilor români, care, indiferent de culoarea și opțiunea politică, au criticat cu fermitate prezența unui astfel de eveniment pe teritoriul României.

pascu bostinaru busoiConform unui comunicat remis CaleaEuropeana.ro, eurodeputaţii PSD Victor Boştinaru, vicepreşedinte al Grupului S&D din Parlamentul European pentru politică externă şi Ioan Mircea Paşcuvicepreşedinte al Parlamentului European, au adresat o scrisoare deschisă autorităţilor române şi societăţii civile, cu privire la conferinţa internaţională organizată de „Mişcarea pentru o Europă a Naţiunilor şi Libertăţilor” la Sinaia. La conferinţa de sâmbătă, 16 aprilie, va participa şi lidera partidului de extremă dreapta Frontul Naţional, din Franţa, Marine Le Pen.  

Victor Boștinaru și Ioan Mircea Pașcu: ”Pentru ce raţiuni s-a aprobat desfăşurarea acestei activităţi politice pe teritoriul Romaniei?”

”La sfârşitul acestei săptămâni, pe 16 aprilie, „Mişcarea pentru o Europă a Naţiunilor şi Libertăţilor” (MENL) va organiza în România, la Sinaia, o conferinţă internaţională intitulată „Europa noastră – Europa Naţiunilor”. La această conferinţă, pe lângă alţi membri MENL, este anunţată şi participarea şefei partidului de extremă dreaptă din Franţa Frontul National, Marine Le Pen.         

MENL adună împreună partide de extremă dreapta din Europa, precum FPÖ din Austria, Vlaams Belang din Belgia, Frontul Naţional din Franţa, Lega Nord din Italia, dar şi îşi găseşte simpatizanţi şi adepţi în mai multe partide de extremă-dreaptă, naţionaliste şi populiste de pe întreg teritoriul Europei. Discursurile acestor partide găsesc întotdeauna puncte comune în politici şi cuvântări îndreptate împotriva Uniunii Europene şi a NATO şi favorabile Federaţiei Ruse, de acolo de unde vin majoritatea finanţărilor pentru astfel de iniţiative, „mişcări” şi partide politice.

Acţiunile MENL şi filosofia ei politică sunt opuse interesului naţional al României, fiind în contradicţie cu calitatea României de stat membru UE şi NATO, în consecinţă, cu politica noastră de sprijinire a acestor organizaţii, precum şi cu poziţia României de respingere a incălcărilor dreptului internaţional, prin acţiunile agresive ale Rusiei.

Locaţia aleasă pentru desfăşurarea acestei conferinţe are însă o simbolistică puternică pentru români. La Sinaia a fost ucis premierul I. G. Duca şi de aici a fost răpit şi apoi ucis Nicolae Iorga. Crime comise de legionari, precursorii multora dintre ideile împărtaşite astăzi de MENL.

În condiţiile în care organizarea acestei reuniuni depăşeşte cadrul unui eveniment de campanie electorală pentru primăria oraşului Sinaia, întrebăm pe această cale autorităţile române competente cine şi pentru ce raţiuni a aprobat desfăşurarea acestei activităţi politice pe teritoriul Romaniei? Aceasta pentru că, dacă nimeni nu este responsabil, atunci înseamnă că oricine doreşte poate organiza orice pe teritoriul ţării noastre, fără să ceară nimănui aprobare pentru aceasta.

Facem un apel la responsabilitate atât din partea autorităţilor publice de la cel mai înalt nivel, cât şi din partea societăţii civile! Nu putem asista impasibili la tentativele de a face din România polul unor ideologii periculoase, atitudini xenofobe şi rasiste. România are cel mai mult de câştigat din apartenenţa sa la Uniunea Europeană şi la NATO şi are totul de pierdut din asocierea cu un curent anti-european şi în esenţă anti-democratic”, se arată în scrisoarea semnată de cei doi.

Cristian Bușoi: ”Prezenţa lui Marine Le Pen la noi în țară va cultiva neîncrederea românilor în Uniunea Europeană”

”Românii sunt toleranţi şi politicoşi, dar atitudinea politică cea mai adecvată a autorităţilor din România ar fi să exprime clar că Marine Le Pen, un politician extremist şi care s-a opus vehement aderării României în spaţiul Schengen, nu este binevenită în România”, a scris europarlamentarul PNL, Cristian Bușoi, pe pagina sa de Facebook. 

Prezenţa lui Marine Le Pen la noi în țară va cultiva neîncrederea românilor în Uniunea Europeană şi va susţine, tacit sau pe faţă, interesul rusesc de a dezbina şi a stăpâni Europa. Mă aştept ca autorităţile abilitate ale statului să monitorizeze cu atenţie adunarea radicalilor care sapă constant la temelia încrederii în UE, contribuind la situaţii de tip Brexit, pe care le vom deconta cu toţii, noi, europenii, dacă se ajunge la implozia Europei”, a completat acesta.

Potrivit unei informări de presă, europarlamentarul Laurențiu Rebega, vicepreședinte al Grupului Europa Națiunilor și Libertății, organizează împreună cu grupul său politic o conferință internațională intitulată ”Europa noastră – Europa Națiunilor”, sâmbătă, 16 aprilie 2015, începând cu ora 15.00 la Casinoul din Sinaia, iar Marine Le Pen, președintele Frontului Național din Franța, va fi vorbitorul principal al evenimentului.

Citiți și SONDAJ INSCOP: Mai mult de jumătate dintre români au încredere în NATO, ONU și Uniunea Europeană

Un sondaj realizat de INSCOP la finalul anului trecut relevă că românii au o încredere de peste 50% în instituțiile și organizațiile internaționale: NATO, UE și ONU.

Citiți și Sondaj: Românii, cei mai PRO-EUROPENI cetățeni

Mai mult decât atât, potrivit unui sondaj efectuat de ORB (Opinion Research Business, o agenție independentă de sondaje cu sediul la Londra, n.r.) cu privire la intenția Marii Britanii de a ieși din UE, se arată că statele unde sentimentul de apartenență la UE și dorința de a rămâne membri în această construcție sunt după cum urmează: România (85%), Germania (72%), Finlanda (71%) și Spania (68%).

.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *