Eurodeputatul Andi Cristea (PSD, S&D): Discursul lui Jean-Claude Juncker a fost unul corect față de țara noastră. Este nevoie de un pilon de stabilitate în regiune, iar acesta este România

Eurodeputatul Andi Cristea (PSD, S&D) este de părere că discursul privind starea Uniunii susținut de președintele Comisiei Europene în plenul Parlamentului European este ”unul corect” față de România, iar faptul că țara noastră a fost menționată explicit de cinci ori în alocuțiunea sa de la Strabsourg denotă că „valoarea strategică de întrebuințare a României a crescut foarte mult pentru europeni”.

Discursul lui Jean-Claude Juncker a fost unul corect față de țara noastră. Și am avut curiozitatea să fac o analiză pe text, au fost două țări menționate de cele mai multe ori: Italia și e firesc să fie așa pentru că ei sunt în prima linia fluxurilor migratorii care vin din nordul Africii, și România de cinci ori. Faptul că președintele Comisiei Europene nu doar că menționează România, ci anunță un summit în Sibiu și sunt convins că se va vorbi foarte mult pe această temă în perioada următoare, în 2019, atunci când Marea Britanie ar trebui să iasă după expirarea celor doi ani de negocieri, arată că valoarea strategică de întrebuințare a României a crescut foarte mult pentru europeni”, a declarat eurodeputatul român, într-un interviu acordat Calea Europeană.

”Aș vrea să fac două mențiuni. Prima chestiune este legată de situația din regiunea extinsă a Mării Negre și faptul că Turcia, din păcate pentru noi europenii, pentru noi românii, cumva face pași îndepărtându-se de valorile democrației de tip european. Ba mai mult, faimoasa decizie a Ankarei de achiziționare de rachete S- 400 de la Federația Rusă arată că zona va fi, pe termen mediu și lung, din ce în ce mai efervescentă. Noi, ca români, trebui să fim corecți față de Turcia pentru că avem relații bilaterale foarte bune cu ei, nu mai suntem pe vremea comuniștilor când învățam în școală că cel mai mare dușman al României au fost turcii, s-ar putea ca cel mai mare dușman să fi fost altcineva. Atunci, manualele de istorie erau scrise de ”acele persoane”.

A doua ar fi legată de Balcanii de Vest, de ceea ce se va întâmpla pe termen mediu și lung. Avem de a face cu un proces de lărgire a Uniunii Europene, deci toate fostele țări din fosta Iugoslavie ne dorim să fie cât mai repede membre ale Uniunii Europene. Și atunci, în această regiune complicată ai nevoie de un pilon de stabilitate, un pilon în care ai predictibilitate, iar acesta este țara noastră, iar asta este o veste bună – ne obligă să fim serioși. (…) Aș vrea să precizez că Bulgaria și Ungaria au o relație privilegiată cu Federația Rusă, poate și din cazua faptului că ei sunt energetic dependenți de F. Rusă, noi suntem într-o situație mult mai favorabilă pentru noi și atunci, România este acea insulă de valori europene pe care UE, dar și SUA, și le doresc în zonă”, a mai declarat Andi Cristea.

Citiți și: România, țara cea mai invocată de Jean-Claude Juncker în discursul său privind Starea Uniunii Europene

Numele României a fost rostit de cinci ori în cadrul discursului privind Starea Uniunii Europene al lui Jean-Claude Juncker, țara noastră fiind statul membru UE la care președintele Comisiei Europene a făcut cele mai multe referiri în alocuțiunea sa susținută în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg.

 

Șeful Comisiei Europene a făcut referiri la România în ceea ce privește necesitatea ca țara noastră să adere la Spațiul Schengen, dreptul copiilor din România de a avea acces la vaccin împotriva rujeolei, făcând trimitere și la momente cheie importante pentru viitorul României și al UE: Centenarul Marii Uniri de la 1 decembrie 1918 și organizarea unui summit extraordinar european pe 30 martie 2019 în România pentru construirea unei Europe mai unite.

.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.