Eurodeputatul Sabin Cutaș salută negocierile UE-China privind un acord bilateral de investiţii

sabin cutasEuroparlamentarul Sabin Cutaş, membru al Comisiei pentru comerţ internaţional din Parlamentul European, a salutat eforturile Uniunii Europene de a încheia un acord bilateral de investiţii cu China.

In acelaşi timp, deputatul european a pledat pentru menţinerea la nivel interstatal a unui mecanism de reglementare a disputelor, pentru a evita posibilitatea ca investitorii chinezi sa poată acţiona in justitie statele membre UE, se arată într-un comunicat remis caleaeuropeana.ro.

Potrivit lui Sabin Cutas: ”China este unul dintre cei mai importanţi parteneri comerciali ai Uniunii Europene. Doar in 2012 valoarea totala a comerţului dintre UE si China a atins un total de 433,8 miliarde EUR. De aceea, consider ca actualul acord – primul de acest gen după ce investiţiile directe au devenit competenta exclusiva a Uniunii – va asigura o mai buna protecţie a investitorilor europeni”.

”Astfel, barierele din calea firmelor europene care decid sa investească pe teritoriul chinez trebuie eliminate, cu scopul de a garanta o concurenta loiala. Cu toate acestea, posibilitatea ca un investitor sa poată acţiona in justiţie statul nu răspunde neapărat acestui deziderat. De cele mai multe ori, companiile transnaţionale se tem sa demareze o acţiune legala împotriva Chinei, preferând sa rezolve prin intermediul dialogului eventualele dispute. Pe de alta parte, un astfel de mecanism poate fi acţionat in detrimentul statelor membre UE, un exemplu relevant fiind plângerea asiguratorului chinez Ping An împotriva băncii Fortis. In consecinţa, pledez pentru menţinerea unui mecanism interstatal de reglementare a disputelor in cadrul acordului bilateral”, a declarat deputatul european.

Sursa: Comunicat de presa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.