Deputatul european Siegfried Mureșan, proaspăt reales vicepreședinte al Grupului PPE din Parlamentul European, l-a criticat marți, în plenul de la Strasbourg, pe prim-ministrul polonez, aflat în fața eurodeputaților pentru a explica recentele decizii ale Curții Constituționale de la Varșovia împotriva dreptului european.
“Atacând Uniunea Europeană, domnule prim-ministru Morawiecki, loviți în șansa Poloniei de a se dezvolta, loviți în viitorul Poloniei, atacați însăși Polonia. Atacând Uniunea Europeană, prim-ministrul Poloniei slăbește Polonia, o izolează și o face mai săracă, iar acest lucru este împotriva interesului cetățenilor polonezi“, a afirmat Mureșan (PNL, PPE), în cadrul unei intervenții pe care a susținut-o în plen după discursurile președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și cel al prim-ministrului Poloniei, Mateusz Morawiecki.
“Pentru polonezi, Uniunea Europeană înseamnă că pot alege liber unde locuiesc, unde lucrează, unde studiază oriunde în Uniunea Europeană. Pentru cetățenii polonezi, Uniunea Europeană înseamnă mai multe investiții, locuri de muncă mai bune și mai stabile acasă. Înseamnă o calitate mai bună a alimentelor, înseamnă drumuri mai bune, mai multe autostrăzi, trenuri mai rapide, mai multe autobuze moderne, școli mai bune și mai multe spitale moderne. Asta este ceea ce Europa aduce oamenilor din Polonia. Și înseamnă, de asemenea, instituții mai puternice și înseamnă stat de drept. Și permiteți-mi să fiu foarte clar: instituțiile puternice sunt în interesul oamenilor, instituțiile slabe servesc doar o mică parte din oameni. Respectarea regulilor este în interesul oamenilor, încălcarea regulilor, atacarea regulilor îi ajută doar pe politicieni”, a adăugat el, conform unei declarații remise CaleaEuropeană.ro cu privire la intervenția avută la dezbaterea din plenul Parlamentului privind statul de drept în Polonia și întâietatea dreptului UE.
Co-raportor al PE pentru Mecanismul de redresare și reziliență, Mureșan a amintit că, în următorii ani, Polonia va primi mai mult sprijin decât oricând din partea Uniunii Europene, fiind vorba de peste 110 miliarde de euro.
“Aceștia sunt bani din partea cetățenilor europeni pentru cetățenii Poloniei. Vrem ca acest sprijin să ajungă la oamenii din Polonia care au nevoie. De aceea, există reguli, ca politicienii să nu folosească banii în mod abuziv. Aceste reguli sunt aceleași pentru toate țările, ele trebuie aplicate. Sperăm că Guvernul Poloniei nu va fi un obstacol în dorința noastră de a ajuta cetățenii Poloniei”, a conchis vicepreședintele grupului PPE.
Parlamentul European a organizat marți o dezbatere privind verdictul controversat al tribunalului constituțional al Poloniei, în care se afirmă că dispozițiile fundamentale ale Tratatului UE (Art. 1 și 19) sunt neconstituționale în legislația poloneză.
Eurodeputații au discutat verdictul controversat al tribunalului constituțional al Poloniei, hotărâre care contestă supremația consacrată a dreptului european și pune sub semnul întrebării caracterul obligatoriu al hotărârilor Curții Europene de Justiție pentru instanțele naționale. Hotărârea se înscrie în contextul unor dezacorduri de lungă durată cu instituțiile UE cu privire la statul de drept, respectarea hotărârilor CEJ și independența sistemului judiciar în Polonia.
Se preconizează că Parlamentul va îndemna din nou Comisia să declanșeze rapid ”mecanismul de condiționalitate” și să inițieze proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva guvernului din Varșovia.
Dezbaterea cu premierul polonez Mateusz Morawiecki și președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen va fi urmată joi de un vot asupra unei rezoluții.
La sesiunea plenară anterioară, Parlamentul European a votat o rezoluție în care a solicitat Comisiei Europene să nu aprobe planurile naționale de redresare și reziliență (PNRR) ale Poloniei și Ungariei până nu sunt lămurite preocupările legate de statul de drept și transparență.