Connect with us

Siegfried Mureșan

Eurodeputatul Siegfried Mureșan solicită o reacție a autorităților române privind creșterea cheltuielilor militare ale SUA în Europa

Published

on

Informația potrivit căreia Statele Unite ale Americii vor creşte de patru ori bugetul pentru cheltuielile militare în Europa, apărută în The New York Times, a fost confirmată de secretarul Apărării, Ashton Carter.

Practic, Statele Unite vor creşte de patru ori bugetul destinat cheltuielilor militare în Europa, care face parte din Inițiativa de Reasigurare Europeană, până la nivelul de 3,4 miliarde de dolari, în 2017, pentru a descuraja agresiunea Rusiei. Această investiție influențează și România, având în vedere că oficialii de la Pentagon au declarat că echipamentele militare ar urma să fie amplasate și pe teritoriul țării noastre.

Paul RUBIG,Siegfried Vasile MURESANÎn acest context, eurodeputatul PPE, Siegfried Mureșan a ținut să salute ”o veste bună vine de la Casa Albă”.

Într-un comentariu publicat pe pagina de Facebook, europarlamentarul a subliniat că potrivit informațiilor oficiale ”fondurile vor fi folosite pentru a mări capacitatea de autoapărare a țărilor aliate NATO din regiune, prin îmbunătățirea infrastructurii de antrenament din aceste state și prin exerciții de instruire a trupelor lor, dar și pentru creșterea prezenței militare americane în zonă”.

Citiți și Pentagonul confirmă: SUA cresc bugetul pentru cheltuieli militare în Europa de PATRU ORI și trimit armament în ROMÂNIA. NATO: ”Semn clar al angajamentului american pentru securitatea europeană”

epp group logoTotodată, Mureșan a remarcat și lipsa unei reacții politice dinspre București. ”Aștept de ieri reacția autorităților române la acest anunț oficial al Casei Albe. Cred că se impune, din punct de vedere diplomatic, un mesaj de răspuns, păstrând nivelul, comunicat de presă din partea Administrației Prezidențiale”, scrie eurodeputatul.

În comunicat, România ar trebui să salute această decizie luată de Administrația Obama pe care să o considere drept deosebit de importantă pentru păstrarea securității regionale și pentru dezvoltarea capacităților de autoapărare ale statelor din estul și centrul Europei. Totodată, același comunicat ar trebui să întărească angajamentul țării noastre de partener de încredere al NATO și al Statelor Unite ale Americii și angajamentul de continuare a suportului militar din partea trupelor românești în operațiunile și misiunile Alianței Nord-Atlantice”, a încheiat acesta.

Decizia administrației americane ar putea să provoace susceptibilitatea Rusiei, care de curând a enunțat în Strategia sa de securitate că SUA și NATO constituie o amenințare. Mai mult decât atât, România pregătește un proiect pe care îl va înainte Alianței-Nord Atlantice, privind amplasarea unei flote NATO în Marea Neagră.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Siegfried Mureșan

Eurodeputatul Siegfried Mureșan a fost reales vicepreședinte al Partidului Popular European

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Deputatul european Siegfried Mureșan (PPE, PNL) a fost reales astăzi, 1 iunie, vicepreședinte al Partidului Popular European, în cadrul congresului PPE de la Rotterdam.

Siegfried Mureșan a primit votul a 372 de delegați din toată Uniunea Europeană.

 „Mulțumesc colegilor din toate colțurile Europei care m-au votat pentru un nou mandat în conducerea PPE, cea mai importantă familie politică europeană. Am obținut primul mandat de vicepreședinte acum doi ani și jumătate susținând o conducere PPE puternică și modernă, în care România să fie bine reprezentată. În această perioadă, PPE a fost partidul care a influențat cele mai importante decizii la nivel european. Sunt decizii care au ajutat România și celelalte țări europene să treacă mai ușor peste criza generată de pandemia de COVID-19. Conducerea PPE a Comisiei Europene a negociat și a obținut vaccinul împotriva COVID-19 pentru toate statele membre în același timp, inclusiv pentru România. Eu am fost coraportor și am negociat în Parlamentul European legislația Mecanismului European de Redresare și Reziliență, cel mai important plan de investiții adoptat vreodată la nivel european, în valoare de 700 de miliarde de euro. România beneficiază de 30 de miliarde de euro din acest plan pentru investiții și reforme care să ne întărească economia în urma pandemiei de COVID-19”, a transmis acesta într-un comunicat oficial, remis CaleaEuropeană.ro.

Europarlamentarul liberal a subliniat că în această nouă criză cu care se confruntă European, cauzată de invazia Rusiei în Ucraina, oamenii așteaptă de la Uniunea Europeană să fie unită și să ia cele mai bune decizii pentru a asigura siguranța și prosperitatea Europei în această perioadă dificilă: „De aceea, este important ca PPE, cel mai mare partid european, să aibă în continuare o conducere puternică și unită. Eu cunosc foarte bine provocările Europei și cunosc foarte bine familia politică a PPE. Toate aceste lucruri mă vor ajuta să întăresc conducerea PPE și să influențez în bine direcția partidului pentru următorii ani, ținând cont și de așteptările românilor. Pentru asta am fost votat și de aceea le mulțumesc încă o dată colegilor care m-au susținut”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan, după alegerea în funcția de vicepreședinte.

În cadrul Congresului PPE de la Rotterdam, au fost aleși președintele, trezorierul, secretarul general și vicepreședinții partidului. Noul președinte PPE este europarlamentarul german Manfred Weber, care deține și funcția de lider al Grupului PPE din Parlamentul European.

Continue Reading

Dragoș Pîslaru

Doi eurodeputați români, Siegfried Mureșan și Dragoș Pîslaru, au fost numiți co-raportori pe implementarea Mecanismului de Redresare și Reziliență

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Doi eurodeputați români, Siegfried Mureșan și Dragoș Pîslaru, au fost numiți co-raportori pe implementarea Mecanismului European de Redresare și Reziliență în valoare de 672,5 miliarde de euro, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro. 

Siegfried Mureșan a fost nominalizat în această poziție de Grupul PPE în Parlamentul European după ce anterior fusese co-raportor al Parlamentului privind adoptarea Mecanismului de Redresare și Reziliență.
 
Ceilalți doi co-raportori pe acest raport sunt Eider Gardiazabal, din partea Grupului Socialiștilor Europeni, și Dragoș Pîslaru, din partea Grupului Renew.
 
„Mă bucur că pot continua munca în Parlamentul European pe cel mai important plan de investiții adoptat vreodată în UE. Ca raportor pe adoptarea mecanismului, am lucrat 7 luni în Parlamentul European pentru a ajunge la cea mai bună formă a legislației ce permite acum implementarea mecanismului și a planurilor naționale de redresare și reziliență. M-am asigurat, în primul rând, că România va putea finanța prin acest mecanism proiectele de infrastructură vitale țării noastre, proiecte care contribuie totodată la tranziția spre o economie verde și la digitalizarea țării. Aceste proiecte se regăsesc acum în Planul Național de Redresare și Reziliență al României pentru a fi finanțate din Mecanismul de Redresare și Reziliență. Din poziția de co-raportor pe implementarea mecanismului, rolul meu și al celorlalți doi colegi co-raportori este să ne asigurăm acum că toate aceste prevederi importante sunt respectate în procesul de implementare a planurilor naționale de către statele membre. Vom lucra strâns cu Comisia Europeană pentru a ne asigura că banii din mecanism sunt investiți în plină transparență și cu respectarea principiilor statului de drept. De asemenea, mă voi asigura că România și celelalte țări membre sunt sprijinite de la nivel european atunci când au nevoie pentru implementarea planurilor naționale”, a transmis eurodeputatul Siegfried Mureșan.

Monitorizarea implementării Mecanismului de către membrii Parlamentului European va oferi un caracter democratic acestui instrument, mai spune eurodeputatul român. 

„Parlamentul European este instituția democratică a Uniunii Europene, membrii Parlamentului sunt aleși direct de cetățenii europeni. Ca atare, pentru a oferi un caracter democratic Mecanismului de Redresare și Reziliență, este firesc ca implementarea lui să fie monitorizată de membrii Parlamentului European, iar acesta este rolul nostru, al co-raportorilor”, a mai adăugat Siegfried Mureșan.
 

Continue Reading

Siegfried Mureșan

Siegfried Mureșan, vicepreședintele grupului PPE, către premierul Poloniei: Atacând Uniunea Europeană, loviți în șansa Poloniei de a se dezvolta, loviți în viitorul Poloniei, atacați însăși Polonia

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Deputatul european Siegfried Mureșan, proaspăt reales vicepreședinte al Grupului PPE din Parlamentul European, l-a criticat marți, în plenul de la Strasbourg, pe prim-ministrul polonez, aflat în fața eurodeputaților pentru a explica recentele decizii ale Curții Constituționale de la Varșovia împotriva dreptului european.

Atacând Uniunea Europeană, domnule prim-ministru Morawiecki, loviți în șansa Poloniei de a se dezvolta, loviți în viitorul Poloniei, atacați însăși Polonia. Atacând Uniunea Europeană, prim-ministrul Poloniei slăbește Polonia, o izolează și o face mai săracă, iar acest lucru este împotriva interesului cetățenilor polonezi“, a afirmat Mureșan (PNL, PPE), în cadrul unei intervenții pe care a susținut-o în plen după discursurile președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și cel al prim-ministrului Poloniei, Mateusz Morawiecki.

“Pentru polonezi, Uniunea Europeană înseamnă că pot alege liber unde locuiesc, unde lucrează, unde studiază oriunde în Uniunea Europeană. Pentru cetățenii polonezi, Uniunea Europeană înseamnă mai multe investiții, locuri de muncă mai bune și mai stabile acasă. Înseamnă o calitate mai bună a alimentelor, înseamnă drumuri mai bune, mai multe autostrăzi, trenuri mai rapide, mai multe autobuze moderne, școli mai bune și mai multe spitale moderne. Asta este ceea ce Europa aduce oamenilor din Polonia. Și înseamnă, de asemenea, instituții mai puternice și înseamnă stat de drept. Și permiteți-mi să fiu foarte clar: instituțiile puternice sunt în interesul oamenilor, instituțiile slabe servesc doar o mică parte din oameni. Respectarea regulilor este în interesul oamenilor, încălcarea regulilor, atacarea regulilor îi ajută doar pe politicieni”, a adăugat el, conform unei declarații remise CaleaEuropeană.ro cu privire la intervenția avută la dezbaterea din plenul Parlamentului privind statul de drept în Polonia și întâietatea dreptului UE.

Co-raportor al PE pentru Mecanismul de redresare și reziliență, Mureșan a amintit că, în următorii ani, Polonia va primi mai mult sprijin decât oricând din partea Uniunii Europene, fiind vorba de peste 110 miliarde de euro.

“Aceștia sunt bani din partea cetățenilor europeni pentru cetățenii Poloniei. Vrem ca acest sprijin să ajungă la oamenii din Polonia care au nevoie. De aceea, există reguli, ca politicienii să nu folosească banii în mod abuziv. Aceste reguli sunt aceleași pentru toate țările, ele trebuie aplicate. Sperăm că Guvernul Poloniei nu va fi un obstacol în dorința noastră de a ajuta cetățenii Poloniei”, a conchis vicepreședintele grupului PPE.

Parlamentul European a organizat marți o dezbatere privind verdictul controversat al tribunalului constituțional al Poloniei, în care se afirmă că dispozițiile fundamentale ale Tratatului UE (Art. 1 și 19) sunt neconstituționale în legislația poloneză.

Eurodeputații au discutat verdictul controversat al tribunalului constituțional al Poloniei, hotărâre care contestă supremația consacrată a dreptului european și pune sub semnul întrebării caracterul obligatoriu al hotărârilor Curții Europene de Justiție pentru instanțele naționale. Hotărârea se înscrie în contextul unor dezacorduri de lungă durată cu instituțiile UE cu privire la statul de drept, respectarea hotărârilor CEJ și independența sistemului judiciar în Polonia.

Se preconizează că Parlamentul va îndemna din nou Comisia să declanșeze rapid ”mecanismul de condiționalitate” și să inițieze proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva guvernului din Varșovia.

Dezbaterea cu premierul polonez Mateusz Morawiecki și președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen va fi urmată joi de un vot asupra unei rezoluții.

La sesiunea plenară anterioară, Parlamentul European a votat o rezoluție în care a solicitat Comisiei Europene să nu aprobe planurile naționale de redresare și reziliență (PNRR) ale Poloniei și Ungariei până nu sunt lămurite preocupările legate de statul de drept și transparență. 

Continue Reading

Facebook

COMISIA EUROPEANA2 mins ago

Incendii de vegetație în Europa: Ursula von der Leyen, recunoscătoare României pentru sprijinul oferit Franței

CHINA9 mins ago

Letonia și Estonia se retrag din grupul de cooperare cu China: Participarea ”nu mai este în concordanţă cu obiectivele noastre strategice în contextul internaţional actual”

INTERNAȚIONAL1 hour ago

Zelenski: Rusia a transformat centrala nucleară de la Zaporojie într-un câmp de luptă. Moscova poate provoca cel mai mare accident de radiații din istorie

U.E.1 hour ago

Germania propune construirea unui gazoduct care să lege Peninsula Iberică de Europa Centrală, sprijinind UE să-și reducă dependența energetică de Rusia

ROMÂNIA2 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă, despre pompierii români care ajută Franța: Dovedim capacitatea noastră de a fi un partener pe care aliații se pot baza

U.E.2 hours ago

26 de țări promit un sprijin de peste 1,5 miliarde de euro pentru a spori capacitățile militare ale Ucrainei

ROMÂNIA18 hours ago

România, solidară cu Franța în lupta cu incendiile. Țara noastră trimite 17 mijloace de intervenție și 77 de pompieri salvatori

U.E.19 hours ago

Parlamentul Letoniei face apel către UE să întrerupă acordarea de vize turistice cetățenilor ruși și belaruși

ROMÂNIA19 hours ago

Israelul are un nou ambasador în România. Reuven Azar a transmis un mesaj în limba română: Sunt foarte fericit să fiu aici în București

U.E.20 hours ago

Ucraina: UE a livrat peste 60. 000 de tone de asistență umanitară pentru salvarea de vieți omenești

ROMÂNIA18 hours ago

România, solidară cu Franța în lupta cu incendiile. Țara noastră trimite 17 mijloace de intervenție și 77 de pompieri salvatori

ROMÂNIA2 days ago

Nicolae Ciucă le-a cerut miniștrilor săi să colaboreze cu MIPE în vederea creșterii gradului de absorbție a fondurilor europene

INTERNAȚIONAL1 week ago

Azerbaidjan a lansat operațiunea „Răzbunarea” împotriva forțelor armene din Nagorno-Karabah

ROMÂNIA1 week ago

Guvernul aprobă contractul de finanțare dintre România și BEI privind Spitalul Regional Craiova

ROMÂNIA1 week ago

România este ”peste graficul asumat în fața Comisiei Europene” privind stocurile de gaze naturale. Virgil Popescu: Există un grad de umplere de peste 59%, peste ținta pentru septembrie

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

R. Moldova dorește să reducă consumul de gaze pentru a diminua dependența de Gazprom. Vicepremierul Andrei Spînu: O alternativă o reprezintă păcura, care ar putea fi livrată de România

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă a dat asigurări că bugetul din 2023 va putea susține noile prevederi privind educația, iar țința de 15% pentru învățământ va fi atinsă până în 2027

U.E.2 weeks ago

Premierul spaniol, turneu în Balcanii de Vest: Locul acestei regiuni este în Uniunea Europeană

ROMÂNIA2 weeks ago

Klaus Iohannis, la Săptămâna Haferland: Dialogul intercultural, sursă a prosperității. România va continua să apere drepturile și interesele minorităților sale

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă, la Săptămâna Haferland: Transilvania reprezintă la nivel european un model de toleranță și de bună conviețuire interetnică

Team2Share

Trending