Europa a lansat primii sateliţi de navigaţie globală

Uniunea Europeană a făcut astăzi un pas important în încercarea de a avea propriul sistem inteligent de navigaţie prin satelit, anunta site-ul jurnalul.ro. Primii doi sateliţi Galileo au fost lansaţi pe orbită, la o altitudine de 23.000 de kilometri, de la baza din Kourou, Guiana Franceză, cu o rachetă Soiuz.

Galileo este cel de-al treilea sistem de navigaţie globală, după cel american GPS şi cel rusesc Glonass. Acest sistem va pune la dispoziţie servicii de poziţionare globală de înaltă precizie şi garantate şi este în totalitate civil, potrivit Agenţiei Spaţiale Române (ROSA).

Cei doi sateliţi sunt primii dintr-o serie totală de 30 de sateliţi de care va beneficia sistemul Galileo. Programul trebuia să devină operaţional în totalitate până anul viitor, însă din cauza problemelor de finanţare şi a unor întârzieri tehnice data de finalizare a fost împinsă până în 2019, anunţă Agerpres. Galileo este finanţat 100% de Comisia Europeană şi este controlat de Agenţia Spaţială Europeană (ESA).
Comisia Europeană precizează că, din 2014, noua constelaţie de sateliţi va oferi posibilitatea furnizării unor servicii îmbunătăţite începând cu o navigaţie mai precisă pentru automobile, o gestionare eficientă a transportului rutier, servicii de căutare şi salvare, tranzacţii bancare mai sigure, precum şi furnizare fiabilă de energie electrică, toate puternic dependente, pentru o funcţionare eficientă, de tehnologii de navigaţie prin satelit.

Impactul economic total este estimat la aproximativ 90 de miliarde de euro pentru următorii 20 de ani.

Experţii care au conceput programul susţin că, în timp ce sistemele rivale american şi rus de navigaţie prin satelit sunt sub control militar, Galileo este în totalitate “civil”. În plus, ar urma să furnizeze o mai bună acoperire şi o precizie mai mare faţă de concurenţii săi, datorită unei constelaţii de sateliţi mai dense şi a unei orbite mai înalte.

Cei doi sateliţi lansaţi din Guiana Franceză vor fi urmaţi de alţi doi în 2012.

Sursa articol: Jurnalul.ro

Sursa foto: wired.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.