Europa are parte de o gripă neobișnuită

Anul acesta, gripa e total atipică: a izbucnit deodată în toată Europa, cu toate că de regulă se răspândeşte de la vest la est. În plus, sezonul a început neobişnuit de târziu, semn că se va prelungi. Formele de infecţii respiratorii din România sunt extrem de agresive pentru copii. Anul acesta, sezonul gripal şi cel al virozelor a debutat târziu, urmând să recupereze din plin în primăvară, informează EVZ.ro.

În prezent, se înregistrează în jur de 100.000 de infecţii respiratorii, din care 20.000 pneumonii.

Trecerea relativ bruscă de la frig la cald va aduce însă un val şi mai mare de îmbolnăviri.

Majoritatea cazurilor de anul acesta au fost infecţii cu virusul AH3N2, mai puţin cu B. Anul trecut, raportul a fost invers.

“Virusul AH3N2 poate declanşa epidemii, pe când cel B determină focare sporadice, în familie etc. AH3N2 afectează în general copiii”, explică epidemiologul Geza Molnar, consilier în cadrul Ministerului Sănătăţii.

O altă trăsătură atipică a sezonului gripal de anul acesta este faptul că un număr mare de cazuri au apărut concomitent în mai multe ţări, fără o răspândire de la vest la est, ca de obicei. O caracteristică, de această dată a virozelor, este agresivitatea.

“Riscul de a deveni pneumonii depinde de trei factori: repaus, îngrijire medicală, sensibilitate individuală. Un copil cu anemie, astmatic va fi mai predipus decât unul fără probleme”, adaugă Molnar.

20.000 de cazuri de pneumonie  se înregistrează în prezent. În total, sunt 100.000 de infecţii respiratorii

Citiţi mai mult: EVZ.ro
Sursa foto: remediu.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *