Europa Centrala nu vrea acord de uniune fiscala

Guvernele ceh şi ungar spun că armonizarea fiscală convenită la Bruxelles nu e bună, iar în Polonia manifestanţii vor ca ţara să se opună Berlinului. Gâlceava franco-britanică atinge apogeul, comenteaza Adevarul.ro.

Pactul pentru salvarea euro, iniţiat săptămâna trecută de cancelarul german, Angela Merkel, se clatină. Între ţările UE se conturează o „răscoală” împotriva principiului-cheie al acestui pact. Liderii Ungariei şi Cehiei au declarat, într-o conferinţă de presă comună la Budapesta, că sunt pregătiţi să respingă măsurile ce duc la un sistem fiscal mai centralizat. Premierul ceh, Petr Necas, a declarat că e „convins că armonizarea fiscală nu ar însemna nimic bun”.

Premierul ungar, Viktor Orban, a spus că Europa Centrală are potenţialul să devină cea mai competitivă regiune a Europei. „Singura cooperare pe care o putem avea cu zona euro este una care nu afectează competitivitatea Ungariei”, a  spus el.  În  Polonia, manifestanţii au ieşit în stradă cu bannere  pe care scria: „Vrem suveranitate, nu euro”, relatează cotidianul britanic „Telegraph”. Ei au protestat faţă de acordul de la Bruxelles potrivit căruia ţările europene, inclusiv cele din afara eurozonei, ar putea fi penalizate dacă încalcă regulile dure privind cheltuielile.

Irlanda şi Suedia au avut de la început dubii în privinţa pactului, spunând că îşi vor da acceptul numai după ce vor vedea forma finală a acordului.  Marea Britanie şi-a atras critici dure la Bruxelles pentru neparticiparea la acest acord.

Sursa articol: Adevarul.ro

Sursa foto: eurunion.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *