EURO:PA?

vasilescuGrecia pare sa dezgoleasca un adevarat calcai al lui Ahile in cadrul constructiei europene. Un spatiu comun de libertate si justitie, intr-o piata comuna al carei simbol monetar il reprezinta Euro. Agentiile de specialitate au efectuat analize si posibile scenarii, in urma disputelor intre tarile dezvoltate al UE, privind ajutorul acordat Greciei. Care este miza? Nesprijinirea Greciei ar putea atrage scoaterea ei din zona Euro. O alta varianta discutata este iesirea voluntara a Germaniei din zona Euro, satula de sustinerea financiara acordata cu mijloace costisitoare pentru propria economie. Agentia Stratfor sustine ca ar fi suficiente cateva zile pentru reinvierea marcii germane.

SUA au sprijinit Europa in reconstructie, dupa cel de-al doilea Razboi Mondial. Cu umbrela protectoare oferita de SUA, Europa s-a dezvoltat si tinde sa devina un serios competitor mondial chiar si pentru partenerul transatlantic. Pe de alta parte, Euro pare sa tot piarda teren, in fata dolarului, atingand minime istorice. Va rezista Euro?

Unde este plasata Romania, in acest context? Cat de stricta este evaluarea conditiilor de trecere la Euro, daca sunt state precum Grecia care nu mai indeplinesc nici ele astfel de criterii? Cum supravietuieste leul romanesc in aceasta jungla?

Consilierul Guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu,  va veni pe Calea Europeana, intr-un dintre editiile viitoare. Din pacate, din motive obiective, domnia sa nu a putut fi prezent luni, 24 mai, de la ora 13.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.