Europa se poate prăbuşi dacă BCE intervine agresiv pentru soluţionarea crizei

Europa riscă “un adevărat dezastru” dacă Banca Centrală Europeană (BCE) nu va ignora temerile Germaniei şi nu va prelua rolul de “creditor de ultimă şansă” al zonei euro, afirmă Peter Bofinger, unul dintre cei cinci consilieri pe probleme economice ai cabinetului Merkel, citat de Mediafax și preluat de RomaniaLibera.ro.

Bofinger vrea ca Europa să înceapă să emită obligaţiuni comune pentru statele din zona euro şi consideră că BCE ar trebui să cumpere masiv obligaţiuni de stat fără a steriliza operaţiunile pe piaţa secundară, transmite Reuters.

Practic, economistul recomandă ca BCE să înceapă acelaşi tip de “relaxare cantitativă” derulată în ultimii trei ani de băncile centrale din SUA şi Marea Britanie.

“Cred că, dacă BCE nu va interveni, dacă nu vor exista eurobonduri (obligaţiuni comune ale zonei euro), vom ajunge la un dezastru adevărat. Vom asista la prăbuşirea pieţelor financiare. Am trece printr-o recesiune foarte, foarte dură în întreaga Europă. Am avea o perioadă lungă cu şomaj foarte ridicat pe întreg continentul. Băncile vor da faliment, oamenii îşi vor pierde banii”, avertizează economistul german într-un interviu acordat postului irlandez RTE.

Cancelarul german Angela Merkel respinge implicarea BCE într-un mod mai agresiv în combaterea crizei, deşi obligaţiunile de stat din zona euro sunt din vară ţinta unor atacuri speculative dure pe pieţe, care împing dobânzile plătite de unele ţări la niveluri nesustenabile.

Germania nu a reuşit săptămâna trecută să plaseze pe piaţă o treime din obligaţiunile cu maturitatea la 10 ani prin care dorea să se împrumute cu 6 miliarde euro. Investitorii au considerat prea redus randamentul (dobânda) oferit de Berlin.

“Ar fi un dezastru dacă această strategie, care în fapt nu este o strategie, va mai continua pentru câteva luni. Dacă acest atac asupra obligaţiunilor nu va fi oprit, va pune în pericol stabilitatea sistemului financiar european şi a celui global. Este nevoie cu siguranţă de o intervenţie hotărâtă a BCE. BCE nu are nevoie de acordul vreunui guvern”, a spus Bofinger.

Sursa articol: Romanialibera.ro

Sursa foto: in2eastafrica.net

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *