Europa, singurul continent care nu se înarmează

Putin a anunţat acum câteva zile cel mai mare program militar de la sfârşitul Războiului Rece. Inamic declarat: Vestul. Cea mai mare ameninţare e considerată ca fiind scutul american antirachetă, menit să protejeze Europa. În 2022, apărarea va lua între 5 şi 6% din PIB-ul Rusiei. În China, bugetul militar va atinge în 2015 180 de miliarde de dolari, își încep analiza jurnaliștii Adevarul.ro.

Temători, japonezii spun că nici măcat nu sunt date cifrele reale. Şi pentru China, principalul inamic este SUA. Principalul obiectiv al Chinei nu e să egaleze America, ci să-şi protejeze spaţiul maritim, esenţial pentru aprovizionarea energetică şi alimentară. Iar navele şi armele pe care le dezvoltă au un obiectiv primordial: gonirea SUA din Pacificul occidental. Americanii nu vor accepta aşa ceva. Din contră. Vor să rămână o putere militară zdrobitoare.

După zece ani de război cu rezultate îndoielnice, care au făcut datoria SUA să explodeze, Barack Obama a început să reducă puţin bugetul apărării. Obiectivul este ca peste zece ani bugetul alocat să treacă de la 700 de miliarde la 500 de miliarde, dar asta va asigura totuşi o dominaţie militară incontestabilă a SUA cel puţin până la jumătatea secolului.

Iar Europa alege fix acest moment pentru a se dezarma. Masiv. Nu se consideră vizată de cursa înarmărilor din jurul ei. Nici de retragerea americană de pe Bătrânul Continent sau de anii de turbulenţe care se anunţă în Orientul Mijlociu. Cu excepţia Franţei şi a Marii Britanii, toate ţările europene îşi taie din bugetele apărării. Susţin că se modernizează şi-şi raţionalizează armatele. Dar argumentul ascunde prost realitatea: Europa se dezarmează.

Sursa articol: Adevarul.ro
Sursa foto: rumaniamilitary.wordpress.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *