Cum au rezolvat Europa şi SUA problema câinilor maidanezi. Eutanasiere sau sterilizare şi adăposturi?

Stray_dogsPrimarul Sorin Oprescu speră să rezolve problema câinilor maidanezi prin organizarea unui referendum în cadrul căruia să-i întrebe pe bucureşteni dacă sunt sau nu de acord cu eutanasierea, data propusă de acesta fiind 6 octombrie.

Câinii fără stăpân sunt o problemă mai ales în ţările din spaţiul fostei Uniuni Sovietice şi Balcani, dar şi în Asia sau America de Sud. Cele mai multe ţări din estul şi sudul Europei nu au apelat la eutanasie, în ciuda numărului mare de maidanezi prezenţi în oraşe, soluţie agreată însă de Statele Unite şi majoritatea ţărilor din vestul Europei, potrivit Gandul.info.

În Statele Unite ale Americii, orice câine găsit pe stradă şi care nu este revendicat de nimeni timp de trei zile, chiar dacă teoretic are un stăpân pentru că are la gât un element de identificare, este eutanasiat.

In Marea Britanie câinii maidanezi care sunt găsiţi totuşi pe străzi sunt ţinuţi în adăposturi, iar dacă în şapte zile nu sunt revendicaţi, sunt fie daţi spre adopţie, aceasta fiind prioritară, fie eutanasiaţi.

Marea Britanie, în 2008, din 96.892 de câini maidanezi adunaţi de pe străzi, au fost eutanasiaţi doar 6.710 (7%).

În Germania, câinii fără stăpân sunt sterilizaţi gratuit de autorităţi, dar prezenţa lor pe străzi este un caz rar. Persoanele care abandonează animalele pe străzi trebuie să achite amenzi usturătoare. În plus, în această ţară sunt foarte multe adăposturi pentru animale, atât private, cât şi de stat.

In Italia, eutanasia a fost interzisă, iar acum fiecare comunitate are încheiat un contract cu un adăpost, care are obligaţia de a ţine maidanezii sau pisicile fără stăpân timp de 60 de zile, perioadă în care animalele pot fi revendicate de stăpâni. După expirarea perioadei de graţie, animalul este dat spre adopţie.

Mai multe informatii, AICI.

Sursa: Gandul.info
Foto: en.wikipedia.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.