Europa vrea acord cu Ucraina, nu cu Republica Moldova. De ce?

Autor: Dan Dima

dan-dimaEste o intrebare legitima care se poate formula dupa ce descifram mesajele de media transmise inainte de Summit ul Parteneriatului Estic – EaP – care va avea loc anul acesta in Noiembrie la Vilnius in Litunia.

Ei bine, pe fond se pare ca Summit ul din noiembrie se asteapta a fi un success numai si pentru ca acesta ar putea reimpulsiona procesul de extindere a UE cu semnarea de catre Ucraina a unui Acord de Asociere – altfel spus, aceasta tara facand un pas important in fata Republicii Moldova in drumul spre Europa.

Explicatia decalajului (neanticipat de multa lume) ar fi poate ca Ucraina, desi fara un entuziasm verbalizat in mod zgomotos, cu incarcatura unui detinut celebru precum Iulia Timosenko, reuseste sa ofere Europei perceptia unui sistem politic si guvernamental ceva mai stabil decat Republica Moldova unde procesele de formare a coalitiilor ce asigura echilibruri stabile sunt extrem de vizibile si anevoioase iar in momentul atingerii echilibrelor stabile ele nu sunt in nici un fel exploatate pe palierul reprezentarii externe prin mijloace de diplomatie publica.

Cu toate acestea, pe noi, prin forta imprejurarilor, tot situatia Republicii Moldova ne intereseaza – de aceasta data dintr-o perspectiva poate noua pentru aceasta tara – perspectiva reprezentarii externe prin diplomatie publica.

Principalele probleme cu care se confrunta astazi si de multa vreme Moldova in perioada de preaderare, in mod aproape utopic sunt identice cu cele ale Romainiei din perioada post aderare – semnal ca pe de o parte realizarile tarii in satisfacerea conditionalitatilor UE nu ajung corespunzator pe cele trei paliere – Bruxelles, capitalele europene si in opinia publica europeana, iar pe de alta parte, aceasta stare de fapt semnifica si o oarecare relaxare a Bruxelles ului in raport cu Moldova pe perioada de preaderare comparativ cu interesul manifestat acum mai bine de 7 ani fata de Romania care se afla aceeasi etapa.

Ce ii ramane de facut Moldovei in aceasta situatie? Probabil ca nu foarte multe lucruri, insa in mod obligatoriu, daca aceasta tara doreste cu adevarat sa devina parte componenta a constructiei europene, atunci trebuie sa lucreze intens pe componenta care da soliditate criteriilor politice de la Maastricht, anume credibilitate (garantia ireversibilitatii) si buna reputatie (garantia responsabilitatii pentru reformele angajate). Cele doua componente, asa cum cititorii acestui postal stiu déjà, se asigura prin elemente de substanta transportate pe vectori comunicationali adecvati, la momente prielnice si potrivite, atunci cand tara se afla in atentia opiniei publice europene. De asemenea, Republica Moldova trebuie sa fie gata sa isi asume o strategie cadru care sa cuprinda pe de o parte strategii pre si post aderare dar si strategii destinate categoriilor de public vizate in astfel de situatii – anume strategii de diplomatie publica pentru mediul decizional European, pentru mediul decizional din cancelariile europene, dar si strategii care sa informeze si sa convinga opinia publica europeana (un mediu sensibilizat si circumspect dupa experienta consecintelor ultimelor doua valuri de extindere).

Republica Moldova, in raport cu Romania si Polonia, pare sa fi aplecat mai mult urechea catre Varsovia, cu toate ca ajutoarele consisente simateriale au venit de la sud de Prut. Astazi insa, se poate vedea cu ochiul liber ca sarmul polonez se dovedeste un bun si extrem de galagios avocat pentru Ucraina si nu pentru Republica Moldova iar expertiza de diplomatie publica expusa mai sus si brevetata de chiar Polonia, pare sa nu fi fost daruita in mod egal de catre diplomatia poloneza Kievului si Chisinaului.

Sigur, in ecuatia aderarii Republicii Moldova intra o serie de alte aspecte de ordin strategic, aspecte care insa nu fac obiectul nostrum si deci nu are nici un sens sa le amintim aici.

Autor: Dan Dima, expert diplomatie publica
Sursa: diplomatiepublica.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.