Monica Macovei: Sprijin jurnalismul de investigatie

macovei monicaEuroparlamentarul Monica Macovei, membru al Comisiei speciale pentru crimă organizată, corupţie şi spălare de bani (CRIM), a propus un amendament prin care susţine că alocarea de fonduri suplimentare în special de către Comisia Europeană şi alte instituţii internaţionale este indispensabilă pentru consolidarea jurnalismului de investigaţie, se arată într-un comunicat remis presei.

Amendamentul a fost votat in sedinta din aceasta saptamana a Comisiei CRIM  la propunerea de Rezolutie a Parlamentului European referitoare la crima organizata, coruptie si spalare de bani.

Monica Macovei a argumentat ca jurnalistii de investigatie au un rol vital in dezvaluirea faptelor de coruptie, a fraudei si criminalitatii organizate si, prin urmare, sunt expusi la anumite amenintari financiare si de securitate. Monica Macovei a amintit ca in cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au fost publicate, in cinci ani de zile, 233 de rapoarte de investigatie elaborate de jurnalisti privind cazuri de frauda legate de utilizarea necorespunzatoare a fondurilor UE.

In luna aprilie, Monica Macovei a organizat la Parlamentul European conferinta cu titlul “Urmareste banii fara frontiere. Descoperirea faptelor de coruptie si crima organizata transfrontaliere prin sprijinirea jurnalismului de investigatie” (“Follow the money across borders. How supporting investigative journalism exposes cross border organized crime and corruption“), la care au participat Giovanni Kessler, directorul general OLAF, reprezentanti ai Comisiei Europene si jurnali?ti de investigatie din Belgia, Cehia, Danemarca, Ucraina, Ungaria, Bosnia Hertegovina, Serbia si Romania.

Detalii aici.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.