Europarlamentar olandez: intrarea Romaniei in Schengen s-ar putea amana cinci ani. Argumentele Presedintelui si Premierului nu schimba situatia

Interviu realizat pentru caleaeuropeana.ro de Alexandru Padure

20130306-185511.jpg
Europarlamentarul olandez Wim Van de Camp – foto stanga-, crede ca Romania ar mai putea astepta inca cinci ani sa intre in Schengen, din cauza problemelor ramase nerezolvate in aceasta zona a Europei. El a acordat un interviu pentru caleaeuropeana.ro, in care recomanda ca Romania sa nu se descurajeze, pentru ca cerintele care ii sunt adresate sunt in avantajul ei.

Teama occidentalilor de invazia romanilor din Moldova

Wim van de Camp a explicat cum Moldova ar putea impiedica aderarea Romaniei la spatiul Schengen. “Tinand cont ca multi dintre cetatenii Republicii Moldova au pasapoarte romanesti, prin aderarea Romaniei la Schengen, s-ar deschide in mod gratuit frontierele si pentru moldoveni”, a declarat europarlamentarul olandez. Putem spune ca frontiera de est ramane una dintre cauzele neaderarii a Romaniei si a Bulgariei la Schengen si, in mod special, frontiera Bulgariei cu Ucraina unde coruptia a atins cote alarmante. Van de Camp a continuat spunand ca sistuatia actuala, criza economica si tensiunile interne ale tarilor membre cu siguranta nu ajuta procesul de aderare, dar asta nu inseamna neaparat ca nu ne-am facut treaba. Coruptia ramane principalul motiv de ingrijorare pentru oficialii europeni, dar progresele facute in ultimii ani au aratat ca suntem in stare sa raspundem in mod pozitiv cerintelor de la Bruxelles.

Marea majoritate a reprezentantilor de la Bruxelles, favorabili Romaniei

„Majoritatea colegilor din PE sunt favorabili intrarii Romaniei in Schengen dar, ultima vreme, dezacordul vine din partea opiniei publice, din partea cetatenilor. Problemele economice ce ne-au lovit la nivel global, au creat tensiuni importante pe plan european. Lipsa locurilor de munca si problemele sociale nu v-au ajutat in acest proces.”, a mai spus Wim van de Camp.

Investitorii olandezi au nevoie de forta de munca din Romania

Membrul Comisiei pentru Libertati Civile, Justitie si Afaceri Interne a marturisit ca investitorii olandezi sunt interesati de forta de munca din Romania, dar, din pacate, cetatenii nu sunt de aceasi parere. Multi dintre ei vad intrarea unor altor tari in Schengen ca pe o amenintare pentru piata de munca.

Romania sa-si faca treaba in continuare

Europarlamentarul Wim van de Camp a declarat pentru Caleaeuropeana ca trebuie sa ne facem treaba in continuare si neaderarea la spatiul Schengen nu trebuie sa ne demoralizeze.

„In primul rand, trebuie sa fiti constienti ca eforturile facute au adus plusuri tarii dumneavoastra si, cea mai buna solutie, este sa continuati pe acest drum. Nu trebuie sa cereti zilnic Uniunii Europene sa faceti parte din Schengen. Trebuie sa va faceti treaba acasa, sa dati valoare resurselor si sa nu pierdeti ocazia de a va dezvolta din punct de vedere economic si social. Din punctul meu de vedere, aderarea s-ar putea amana chiar si cu 5 ani dar asta nu trebuie sa impiedice progresul Romaniei”.

Domnul Wim van de Camp a concluzionat spunand ca argumentele prezentate de premierul Victor Ponta si de Presedintele Traian Basescu nu vor schimba situatia.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.